„Ziua Mondială a Libertății Presei”. Respingem proiectul Guvernului de a distribui direct bani către presă pe durata crizei

0 Comment
194 Views

Astăzi, 3 Mai 2020,  de Ziua Mondială a Libertății Presei, conștientizăm mai mult ca oricând rolul jurnaliștilor și al presei libere în democrație. În momentele grele în evoluția unui stat fost comunist către democrație, în vremuri de criză socio-economică, în timpul protestelor de stradă sau în timpul pandemiei ca cea în care ne aflăm astăzi, jurnaliștii, la fel ca alți oameni obișnuiți, eroi necunscuți ai vremurilor de azi, (ca medicii, ambulanțierii, asistentele, ca lucrătorii din transporturi, angajații din curierat, vânzătorii din supermarket) își pun în pericol siguranță lor pentru a-și face meseria indiferent de riscuri sau consecințe.

Platforma civică de media Facemspitale.ro afirmă cu tărie că România are nevoie de o presă independentă și responsabilă care să servească interesului public, că avem nevoie de jurnaliști liberi care să informeze corect cetățenii.

Jurnaliștii de pretutindeni și cetățenii lumii libere trebuie să lupte în actuala criză pe care o traversăm cu „pandemia de fake-news”. Pandemia de știri false și dezinformarea zdruncină din temelii opinia publică din societățile occidentale și încrederea în instituțiile democrației și în liderii statelor occidentale.

Societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o presă independentă care să servească construcției spațiului public bazat pe o opinie publică informată corect. Presa din România, chiar dacă trece printr-o perioadă dificilă financiar, nu trebuie să accepte ajutor de la stat care simbolizează în ochii multor cetățeni doar o formă de mită!

Potrivit paginademedia.ro, “Guvernul va aloca (prin Ordonanță de Urgență n.n.) 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei). Adică 10 milioane de euro pe lună. Peste jumătate din bani se vor duce către televiziuni, iar un sfert către site-uri.”

Din păcate, pentru că au resurse financiare tot mai mici, presa local[, jurnali;tii de investigație și presa de calitate vor avea de suferit. Dar cele mai mari sume alocate de guvern prin Ordonanță vor merge tot către televiziunile unor oameni de afaceri controversați, către patroni de media care au interese politice explicite în acest an electoral. Nu către ziariști de bună credință, ci către patronii trusturilor care vor decide ei ce fac cu banii. Conștientizăm dificultățile cu care se confruntă presa în această perioadă. Dar nu suntem de acord cu bani dați direct de guvern către instituțiile de presă și către televiziuni, ci mai curând ar fi fost legitime anumite facilitățile fiscale la plata contribuțiilor și impozitelor acordate după criterii obiective.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Impactul digitalizării asupra vieții cetățenilor europeni

De-a lungul anilor, tehnologia a revoluționa lumea și viața cotidiană...

Leave your comment