Zilele dinaintea exploziei de coronavirus din Wuhan

0 Comment
457 Views

În dimineața zilei de 20 decembrie 2019, mongerul chinez de pește, Chen Qingbo, își curăța standul din piață, fără să știe că va deveni în curând centrul unei cercetări științifice intense, deorece era infectat cu un virus nemaivăzut până atunci. Nu știa că soarta sa era strâns legată de cea a întregii umanități, relatează Spiegel.

Era treaz de la 5 dimineața și făcuse deja livrările către principalii clienți, inclusiv către un număr de hoteluri și restaurante din metropola chineză Wuhan. Piața de vânzare cu amănuntul și en-gros Huanan, localizată în apropierea gării, i-a servit drept loc de desfășurare în ultimii 10 ani. În jurul orei 11 dimineața, terminse munca pe ziua respectivă și urcase in Chevroletul său pentru a ajunge acasă.

Chen este un tânăr solid de 42 de ani, ras în cap și cu ochelari rotunzi. El este căsătorit și are doi copii. Mica sa companie are angajați trei muncitori, iar el deține două camioane de livrare, un apartament în Wuhan și alte două apartamente în provincia sa natală Fujian. El lucrează în fiecare zi a săptămânii, inclusiv în weekend. Dar în acea vineri, spune el, „m-am simțit deosebit de obosit și fără vlagă”.

Într-adevăr, se simțea atât de slăbit în după-amiaza aceea, încât s-a dus la cabinetul medicului din cartierul său și a primit o perfuzie, un tratament obișnuit în China. S-a întors la muncă sâmbătă, iar pe zi ce trece se simțea din ce în ce mai rău. Medicul său bănuia o infecție virală. Marți, însă nu a putut ajunge la piață din cauza febrei și a tusei. Joi s-a dus la Spitalul Central din Wuhan.

Patru zile mai târziu, relatează Spiegel, Chen se lupta pentru viața sa. Din proba pe care doctorii au preluat-o din plămânii săi, un laborator din Shanghai a reușit, în cele din urmă, să ordoneze, pentru prima dată, genomul complet al unui virus necunoscut: SARS-CoV-2, responsabil de pandemia care s-a răspândit în întreaga lume.

În acea zi de 20 decembrie în Wuhan, ziua în care Chen a început să se simtă rău, nu exista niciun indiciu care să prevestească ce catastrofă urma. Asemeni celorlalte orașe din China la final de ianuarie, Wuhan se pregătea pentru sărbătorirea Noul An Chinezesc, o atmosferă comparabilă cu cea din Europa înaintea sărbătorilor de Crăciun – zile de liniște, combinate cu pregătiri agitate. Companiile plănuiau petreceri, iar lucrătorii și studenții cumpărau bilete de tren înapoi acasă. De asemenea, oficialii Partidului Comunist Chinez aveau multe de făcut: la începutul lunii ianuarie, parlamentele orașului și ale provinciei erau programate să se întâlnească, într-un ritual anual.

Wuhan este o metropolă vastă, cu o populație mai mare decât cea a orașelor precum New York, Londra și Paris. Este un loc unde se întâlnesc linii feroviare importante și rute de transport maritim. Un oraș bogat și modern de pe malurile râului Yangtze, cu un orizont impresionant și un centru istoric construit în stilul colonial european. Politicienii și liderii de afaceri ai orașului au sperat de mult să-l vadă pe Wuhan la egalitate cu alte megalopoluri uriașe din Yangtze, cum ar fi Shanghai, Nanjing și Chongqing.

Numele Wuhan a devenit sinonim cu o pandemie, pentru întreaga lume. În acea zi din decembrie 2019, acest oraș a devenit locul în care o criză a luat naștere. Criză care poate fi comparată doar cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 sau cu criza financiară din 2008, ale cărei consecințe au fost deja umbrite de ceea ce trăim astăzi.

Noul coronavirus a ucis oficial, până acum, peste 260.000 de oameni și a scufundat economia globală într-o recesiune istorică. Acesta a schimbat viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume, a modificat fundamental relația cetățenilor cu statul și a redimensionat geopolitica.

Consecințele politice și economice ale coronavirusului sunt atât de importante încât întreaga ordine mondială poate fi transfigurată, în cele din urmă. Poate încetini globalizarea sau o poate accelera. Ar putea catapulta lumea din era industrială într-o nouă eră. Singurul lucru cert este că se apropie schimbarea.

După mai bine de patru luni după ce Chen Monger a devenit unul dintre primii oameni infectați cu boala respiratorie, numită ulterior, COVID-19, există o serie de teorii și opinii care circulă despre originile și răspândirea bolii. DER SPIEGEL a reconstruit evenimentele din Wuhan în efortul de a afla cum s-ar fi putut întâmpla focarul și ce a avut loc în primele zile în spitalele și în instituțiile de sănătate din oraș. Jurnaliștii au vrut să afle dacă pandemia globală ar fi putut fi prevenită dacă funcționarii, medicii și politicienii s-ar fi comportat diferit. Pe scurt, pentru a afla cine ar putea împărtăși vina pentru această pandemie.

Această reconstrucție se bazează pe numeroase discuții și întâlniri, pe raportarea Wuhanului în sine, dar și pe raportarea jurnaliștilor chinezi. O imagine completă nu poate fi oferită decât printr-o investigație internațională aprofundată, cerută de experți și politicieni din întreaga lume. Deja se poate spune cu certitudine că s-au făcut greșeli în Wuhan și că răspândirea globală a bolii ar fi putut fi, cel puțin, încetinită.

Pacientul zero

Nu se știe când și unde a fost infectată prima persoană cu SARS-CoV-2. Dar este extrem de probabil ca precursorul agentului patogen să provină de la lilieci și, pe baza unei analize genetice, se crede că virusul s-a transmis la oameni, doar o singură dată, la un moment dat în toamna anului 2019.

Este destul de neobișnuit. În general, este necesar un proces mai lung de adaptare genetică înainte ca un virus, care este originar la animale, să poată fi transmis de la om la om. În general, oamenii se infectează în mod repetat de la animale înainte ca un agent patogen să sufere o mutație care să permită transmiterea de la persoană la persoană. SARS-CoV-2 se pare că a urmat o altă cale. Cercetătorii consideră că o secvență genetică specifică este responsabilă, una care s-a alăturat genomului care a produs predecesorul SARS-CoV-2 complet întâmplător. Acea secvență a facilitat atât de mult răspândirea virusului.

 Cercetătorii au două ipoteze pentru începutul pandemiei:

  1. Fie această secvență genetică a fost adăugată la virus atunci când se reproducea, încă, în gazda sa animală – fie că este vorba de lilieci, pangolini sau câini racoși – astfel încât prima persoană care a fost infectată a fost imediat capabilă să-l transmită mai departe
  2. . Sau un precursor al acestui virus circula neobservat luni întregi, dar nu era atât de contagios înainte de adăugarea noii secvențe.

Contactul strâns între oameni și animale asigură condiții ideale pentru ca virușii să fie transmiși la om. Astfel de condiții au fost prezente la piață de animale sălbatice din Wuhan.

Pe 26 decembrie, în ziua în care bongotul de pește Chen Qingbo a intrat în Spitalul Central din Wuhan, pneumologul Zhang Jixian, în vârstă de 54 de ani, a avut prima întâlnire cu virusul la o altă clinică din Wuhan. Un pacient în vârstă suferea de febră, tuse și dificultăți de respirație, iar testele pentru gripă și alte boli similare ieșiseră negativ. Dr. Zhang a comandat o scanare CT a plămânilor pacientului și a constatat că suferea de o formă severă și neobișnuită de pneumonie.

Au început să apară noi cazuri

Ancheta jurnaiștilor Der Spiegel dezvăluie că o zi mai târziu, departamentul neurologic i-a solicitat lui Zhang asistență pentru pacient în vârstă care suferă simptome similare. Scanarea sa CT a relevat, de asemenea, pneumonie severă. Curând, medicii și-au dat seama că pacientul bărbat și pacientul femeie sunt căsătoriți. “Am simțit că ceva nu este în regulă”, a spus Zhang mai târziu agenției de știri Xinhua.

Medicul a aflat că fiul celor doi pacienți i-a adus la spital. Medicul l-a convins pe fiul lor să se supună tomografului la plămâni. „El s-a împotrivit inițial”, potrivit lui Zhang. “Nu a avut simptome și a crezut că vrem să-l determinăm să urmeze o procedură scumpă.”

Îndată ce scanarea a fost efectuată, aceasta a dezvăluit aceleași leziuni asupra plămânilor pe care le avau și părinții lui. Pentru Zhang, totul a indicat o „boală contagioasă”, iar după alte câteva teste, a fost convins. „Acesta nu a fost un virus obișnuit!” În aceeași zi, ea a raportat constatările sale autorităților.

Oamenii care sufereau de aceleași simptome apăreau și la alte spitale din oraș. Cei mai mulți aveau un lucru în comun cu Chen Qingbo, aceștia erau vânzători, furnizori sau clienți ai pieței din Huanan.

Înainte de închiderea acesteia, piața era alcătuită din două săli mari separate de un drum larg. Fiecare hală conținea zeci de standuri, iar standul lui Chen se afla în partea de est a pieței, unde se vindea, în principal, pește și crustacee. Într-un colț mai mare din partea vestică a pieței, existau mai multe standuri care ofereau produse exotice precum carne de șarpe, vulpe și salamandră, împreună cu scorpioni, crocodili, arici vii (pentru echivalentul a 4,50 euro pe kilogram), pui de lup vii (3 euro) și civete (32 euro). Se crede că civetele (n.n. mamifere carnivore care fac parte din familia Viveridae) sunt emițătorul coronavirusului SARS care a început să se răspândească în sudul Chinei în 2002.

În astfel de piețe, animalele sunt înghesuite în cuști în condiții groaznice, iar imaginile făcute în această parte a pieței din Wuhan înainte de a fi închisă, la 1 ianuarie, arată standuri cu aspect îngrozitor, cu slabe condiții de igienă. Chiar și astăzi, la mai bine de patru luni, se poate mirosi duhoarea putredă din apropierea acelei zone, deși a fost complet carantinată.

„Se presupune că au vândut și pangoli acolo”, spune Chen Qingbo. “Dar nu le-am văzut niciodată. Nu am trecut niciodată pe la standurile respective. Consider că animale sălbatice sunt murdare și mă tem de ele.” În schimb, partea de est a pieței era o piață chineză complet normală, spune Qingbo. “Chiar și toaletele erau în regulă. Erau curățate în fiecare zi.”

Momentul critic

După ce a fost dus la Spitalul Central, starea lui Chen s-a agravat rapid. El abia reușea să se țină pe picioare singur, iar temperatura lui urcase la 39,8 grade Celsius . S-a speriat foarte tare atunci când medicul i-a arătat scanarea CT a plămânilor săi. “Mi-a spus că nu a văzut niciodată o pneumonie atât de proastă. Trei sferturi din plămâni erau complet albi în scanare.” Pe 30 decembrie, Chen și-a pierdut cunoștința. Medicii au luat o mostră de lichid din plămâni și i-au spus familiei sale că este în stare critică.

În acel moment, ei au avut doar o idee inițială despre ce fel de virus ar putea fi vorba. Cu câteva zile mai devreme, Spitalul Central din Wuhan trimisese un eșantion de la un pacient care suferă de simptome similare la Vision Medicals, un laborator de genetică din Guangzhou, iar pe 27 decembrie, laboratorul revenise cu rezultatele. „Tocmai ne-au sunat și ne-au spus că este un nou tip de coronavirus”, a declarat pentru Spiegel medicul șef de la spital Caixin, adăugând că a fost surprins că nu au trimis și un raport scris.

Deoarece majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 prezintă simptome ușoare sau deloc, oamenii de știință cred acum că virusul s-a răspândit deja pe scară largă până în acest moment – în Wuhan și probabil dincolo. Câteva luni mai târziu, medicii francezi au testat probe mai vechi de la pacienți care au raportat simptome asemănătoare gripei și au descoperit că un bărbat, din apropierea Parisului, s-a infectat cu noul coronavirus încă din 27 decembrie.

„Sunt de părere că cu cât se vor retesta probe ale mai multor persoane, cu atât vor fi găsite mai multe astfel de cazuri precoce”, spune Thomas Briese, profesor de epidemiologie la Columbia University Medical Center din New York. Un grup de oameni de știință britanici și francezi au făcut ceva similar, au căutat într-o bază de date online privind diferențele minuscule în secvențele genomului în mii de probe SARS-CoV-2 din întreaga lume. În revista Infection, Genetics and Evolution, ei scriu: „Diversitatea genomică a populației globale SARS-CoV-2 care este regăsită în mai multe țări, indică o transmisie extinsă de COVID-19, probabil extrem de devreme în pandemie.”

Identificarea virusului

„Mi se pare puțin probabil ca o răspândire globală să fi putut fi prevenită”, a spus Gérard Krause, șeful epidemiologiei din cadrul Helmholtz al Centrului de Cercetări pentru Infecții din Germania. Cu toate acestea, spune Torsten Feldt, medicul de boli infecțioase și medicul șef al Spitalul Universitar din Düsseldorf, „sunt destul de sigur că multe vieți ar fi fost salvate printr-o carantinare anterioară”.

În după-amiaza zilei de 30 decembrie, Ai Fen, șeful serviciilor de urgență la Spitalul Central Wuhan, a primit rezultatele testului unui alt pacient. Testul a fost efectuat de un laborator din Beijing, numit CapitalBio, iar rezultatele arătau tulburător. Constatarea: “SARS-coronavirus”.

SARS a apărut pentru prima dată din senin la începutul anilor 2000 ca o boală infecțioasă necunoscută, cu potențial de declanșare a unei pandemii. Această boala a ucis doar 774 de oameni înainte de a fi oprită. În esență, a fost un avertisment către lume. A revenit ea?

“Am fost atât de speriată că am izbucnit într-o transpirație rece”, Ai a descris ulterior reacția ei la citirea raportului de laborator. Ea a informat conducerea clinicii, marcând cu un stilou roșu cuvintele „SARS-coronavirus”, a făcut o fotografie și a trimis-o împreună cu scanarea CT a pacientului către foștii colegi de clasă de la medicină și către colegii din secția sa – pentru a le reaminti tutur să aibă grija.”

Mesajul lui Ai a ajuns și colegul său, Li Wenliang, care lucra ca oftalmolog la etajul al treilea al Spitalului Central. La 17:43 p.m., el a folosit WeChat pentru a-și informa prietenii din universitate despre un presupus focar SARS. O oră mai târziu, el și-a modificat mesajul din cauza caracterului prealabil aparent al rezultatelor din laboratorul de la Beijing: „S-a confirmat că este o infecție cu coronavirus, dar subtipul precis al virusului este în continuare evaluat”.

După cum s-a dovedit, noul agent patogen este similar cu coronavirusul SARS, chiar dacă nu este la fel de mortal, el este chiar și mai contagios. Medicii Ai și Li erau îndreptățiți să emită avertismente, deorece curând aveau să apărea evenimente.

În dimineața zilei de 31 decembrie, oficialii în costume de protecție albe au început să dezinfecteze piața din Huanan. Între timp, agenția de sănătate a emis prima sa declarație publică despre noua boală: În Wuhan, a spus, au apărut 27 de cazuri de “pneumonie din cauze necunoscute”. Până în prezent, afirmația a continuat, cu faptul că nu au existat cazuri confirmate de transmitere de la om la om.

Ultima informație a fost liniștitoare pentru medici, cercetători și oficiali din domeniul politicilor de sănătate din întreaga lume. Și părea perfect plauzibil: în general, noii viruși tind să se răspândească lent la început.

21 de zile irosite

Dar, în ciuda plauzibilității sale, informațiile erau incorecte. SARS-CoV-2 a fost o excepție. Este posibil ca la sfârșitul lunii decembrie să nu fi existat cazuri confirmate de transmitere de la om la om, dar concluziile medicilor nu lasă nicio îndoială că astfel de transmisii începuseră de mult.

Cu toate acestea, ar fi trecut 21 de zile până guvernul chinez să admită public – trei săptămâni care au contribuit imens la o epidemie locală care a crescut rapid într-o pandemie mondială.

Shi Zhengli este cel mai mare om de știință al Institutului de Virologie din Wuhan. Ea a fost la o conferință din Shanghai, atunci când a primit un apel telefonic urgent de la Wuhan în care i s-a spus să renunțe la tot ceea ce făcea. I s-au trimis probe de la șapte pacienți care prezentau simptome asemănătoare cu SARS.

Shi este un virolog recunoscut la nivel internațional și este poreclită „femeia liliac” de către colegii săi pentru cercetările de virus pe care le-a făcut pe animale. Ea a fost cea care a identificat pentru prima dată virusurile provenite din SARS și a publicat numeroase lucrări în reviste importante. În baza de date PubMed, ea este listată cu 66 de lucrări publicate despre coronavirusuri.

Echipa ei și-a petrecut următoarele câteva zile fragmentând codul genetic al noului virus, însă Shi însăși s-a concentrat pe încercarea de a afla dacă noul virus se potrivește cu una dintre tulpinile virale pe care institutul ei le-a cercetat în ultimii ani. Inițial, ea era îngrijorată că s-ar fi putut produce un accident și că este posibil ca un eșantion să fi scăpat de laboratorul ei.

Institutul de Virologie din Wuhan, unde ea lucrează, este un complex extins înconjurat de un gard electric ridicat în partea de sud a orașului. În urmă cu cinci ani, institutul a devenit primul site de cercetare din China cu cel mai înalt nivel de biosecuritate BSL-4.

Lan Ke, director al Laboratorului Cheie de Stat al Virologiei de la Universitatea Wuhan, a primit probe pe 2 ianuarie care conținea secreții pulmonare de la doi pacienți de la spitalul Zhongnan pentru analiză. “Sincer, primul meu gând a fost că ar putea fi identificat un nou agent patogen”, a spus el pentru DER SPIEGEL. „Dar nu eram siguri dacă era SARS”. Până la 3 ianuarie, el și echipa sa au detectat primul fragment de ARN al agentului patogen. Apoi au decodat secvența și au comparat-o cu virușii cunoscuți folosind o bază de date online. Nu au găsit nicio potrivire. De asemenea, oamenii de știință au recunoscut că agentul patogen era mai puțin asemănător cu SARS decât la coronavirusurile născute în lilieci.

Pe 11 ianuarie, Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai a devenit primul care a publicat secvența genomului agentului patogen, făcând acest lucru pe site-ul de cercetare virologic.org. Secvența a provenit de la un eșantion preluat de la mașina de pește Chen Qingbo.

A doua zi, centrul a fost închis temporar de autoritățile chineze. Nu s-a dat niciun motiv pentru mutare.

Pe 31 decembrie, Chen Qingbo a fost transferat de la Spitalul Central din Wuhan la Spitalul Jinyintan, cel mai mare dintre spitalele orașului, dedicat special tratării pacienților care suferă de noul coronavirusul. Vânzătorul de pește a sfârșit inițial în secția de terapie intensivă, dar încă nu știa ce i se întâmplă. De asemenea, el încă nu știa – probabil – că a fost printre cei 41 de pacienți aleși de specialiștii din spital pentru a face parte dintr-un studiu care urma să fie publicat trei săptămâni mai târziu în respectata revistă medicală The Lancet. Chiar și astăzi, rămâne unul dintre cele mai importante studii clinice privind faza timpurie a crizei.

Pe 3 ianuarie, oficialii din sănătate din Wuhan au raportat 44 de pacienți cu infecții pulmonare virale neidentificate, inclusiv 11 cazuri grave, cum ar fi cel experimentat de Chen Qingbo. Numărul nu reflecta însă adevărata întindere a crizei. Mulți medici din ce în ce mai frustrați au întâmpinat dificultăți în a informa numărul de noi infecții către autorități.

Acest sistem de raportare a infecțiilor este elementul cheie în ceea ce reprezintă de fapt reglementările stricte din China, concepute pentru a urmări focarele de boli contagioase. Sistemul a fost introdus în urma crizei de SARS și solicită clinicilor să raporteze guvernului cazuri suspecte fără întârziere la Beijing. Sistemul este „destul de simplu”, a spus un medic pentru revista Caixin. “Înainte de corona, când am descoperit un caz de hepatită B sau o altă boală infecțioasă gravă, am fost în măsură să intrăm direct în diagnosticul nostru. Să deschidem un raport, să îl completăm și apoi facem clic pe„ OK “pentru a-l încărca. “

Inferența statului

Acest sistem a furnizat Beijingului un avertisment în timp util în 2013 despre focarul de gripă aviară și, în noiembrie 2019, despre două cazuri de ciumă pneumonică în centrul Mongoliei. Dar, în Wuhan, a încetat brusc să funcționeze, cred jurnaliștii Der Speigel. Autoritățile au început să solicite spitalelor să clarifice mai întâi fiecare caz nou cu autoritățile locale înainte de a li se permite să le încarce în sistemul național de raportare.

La începutul lunii ianuarie, oamenii de știință din mai multe laboratoare genetice au primit apeluri de la autoritățile sanitare provinciale din provincia Hubei. Li s-a cerut să înceteze lucrul la analizele pe care le efectuau în prezent și să distrugă eșantioanele. Li s-a spus atunci: „Dacă efectuați teste în viitor, asigurați-vă că ne raportați”, a spus ulterior unul dintre oamenii de știință lui Caixin.

Confrom Spiegel, încă din 29 decembrie cazurile de înmulțeau considerabil la mai multe clinici. Pe 3 ianuarie, când medicii voiau sa înceapă să posteze rapoartele de caz – șapte dintre ele până atunci – în sistemul național de raportare, însă li s-a cerut sa aștepte.

Cele mai importante evenimente politice ale anului, la urma urmei, au fost iminente. Pe 6 ianuarie, urma să aibă loc o sesiune a parlamentului orașului, iar Congresul Poporului pentru provincia Hubei era programat pe 11 ianuarie. În acel moment guvernul provincial a dat și un ordin de înscriere a boalii în sistemul de urmărire național. Înscrierile trebuiau să fie coordonate nu doar cu autoritățile locale de sănătate, ci și cu guvernele orașului și provinciilor.

Autoritățile încercau, pe cât posibil, să ascundă amploarea epidemiei. Probabil pentru a preveni perturbarea celor două sesiuni parlamentare sau din dorința de a nu răspândi vești proaste la Beijing.

Medicilor Ai Fen și Li Wenliang le fusese impusă tăcerea. Primiseră mustrări și au fost obligați să promită, în scris, că vor înceta. Li chiar a fost infectat de virus atunci când s-a întors la muncă pe 8 ianuarie.

Persoane infectate cu virusul au început să apară la spitalele din Wuhan. Autoritatea de sănătate a orașului a raportat doar 59 de cazuri la 5 ianuarie, iar pe 11 ianurie se vorbea despre „41 de cazuri diagnosticate inițial”. Contrar tuturor dovezilor, autoritatea a mai spus că nu există nicio indicație că agentul patogen, care era acum denumit „noul coronavirus”, era transmisibil de la om la om.

Răspunsuri evazive

Însă, veștile proaste au ajuns la Beijing, în ciuda minciunilor din partea autorităților locale. Virologul Gao Fu, șeful Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din China, era obișnuit să scaneze internetul Chinei înainte de culcare pentru a indica indicii de posibile focare de boală. Pe 30 decembrie, Gao a găsit zvonuri despre un memoriu intern al Comisiei de Sănătate Wuhan cu privire la apariția unei boli pulmonare nedefinite. A chemat un oficial la autoritate care i-a oferit numai răspunsuri evazive.

În dimineața următoare, Gao a trimis prima dintre cele trei echipe de experți la Wuhan. În aceeași zi, biroul din Beijing al Organizației Mondiale a Sănătății a fost informat oficial. La scurt timp, Gao a vorbit telefonic cu Robert Redfield, directorul Centrelor pentru controlul bolilor din Statele Unite, care se afla în vacanță la acea vreme. Redfield a fost profund tulburat de ceea ce Gao trebuia să raporteze. Potrivit unui raport publicat în New York Times, Gao chiar a izbucnit în lacrimi în timpul unei discuții ulterioare cu Redfield.

Între timp, oficialii din Wuhan au continuat minimalizeze gravitatea situației atunci când raportau colegilor din Beijing. „Au spus că boala care un curs ușor, nu prea diferit de gripa sezonieră”, spune un membru al celei de-a doua delegații de la Beijing, care avea să ajungă la Wuhan aproximativ o săptămână mai târziu.

Autoritățile locale chiar au emis un ordin potrivit căruia singurii pacienți care trebuie numărați erau cei care au fost ei înșiși pe piața din Huanan sau au avut o legătură cu un vizitator pe piață. Ca urmare a acestui ordin, numărul tot mai mare de infecții a dispărut pur și simplu din statistici. La urma urmei, un număr tot mai mare de infecții nu a avut nicio legătură cu piața.

Totuși, chiar dacă Beijingul era acum la curent cu situația, raportarea oficială nu s-a schimbat.

Și autoritatea de sănătate din Wuhan a continuat să mintă, afirmă jurnaliștii Der Speigel: La 11 ianuarie, aceasta a raportat că nu a existat decât un singur caz cunoscut în rândul personalului medical. Cu toate acestea, în camerele de discuții, afirmația opusă s-a răspândit, lucru pe care epidemiologul Li Lanjuan l-a aflat pe 17 ianuarie. Oficialii de la Beijing au fost de acord. Pe 18 ianuarie, Li a plecat în oraș împreună cu alți cinci epidemiologi. Abia după această vizită a celei de-a treia delegații de la Beijing lumea a aflat ce se întâmplă în Wuhan.

Echipa a vizitat mai multe spitale, piața Huanan și Centrul pentru controlul bolilor situat la doar 300 de metri distanță. Experții nu mai aveau nicio îndoială cu privire la transmiterea virusului de la om la om sau în legătură cu personalul medical infectat. În cadrul unei întâlniri confidențiale, Li a cerut să fie declarat cel mai înalt nivel de alertă asupra bolilor – rezervat în mod normal pentru ciumă sau focare de holeră. Ea a propus închiderea orașului Wuhan. Au mai rămas doar câteva zile până la apogeul sezonului de călătorie de Anul Nou, iar îngrijorarea era că boala se putea răspândi în toată țara.

Experții s-au deplasat la Beijing și au fost primiți de Ministrul Sănătății și au participat la o întâlnire foarte importantă pe 19 ianurie, unde și-au expus recomadările.

Pe 20 ianuarie întrega lume a aflat despre virus. Pe 23 ianuarie a fost carantinată toată zona Wuhan, mai apoi urmând si provincia Hubei.

Aproximativ 60 de milioane de oameni au primit ordin să se adăpostească în casele lor, în cea mai mare carantină impusă vreodată în istoria omenirii. Nimeni nu a mai putut ieși din oraș, iar cozile la camerele de urgență ale spitalelor erau interminabile.

Ai Fen a raportat că peste 1.500 de pacienți se înghesuiau în secția ei în fiecare zi, „de trei ori maximul obișnuit”. Mai mult de 200 dintre cei 4.000 de angajați de la Spitalul Central Wuhan s-au infectat cu virusul la apogeul epidemiei.

Mobilizarea

A început mobilizarea și ridicarea de spitale în regim de urgență. Mai multe locuri au fost transformate în spitale temporare. Nimeni nu și mai putea părăsi apartamentul.

În martie, o echipă internațională de epidemiologi a calculat că numărul de infecții ar fi fost de trei ori, de șapte ori de 18 ori mai mare, dacă China ar fi impus blocarea pe Wuhan cu una, două sau trei săptămâni mai târziu decât a făcut-o. Este dificil de imaginat câte cazuri și decese ar fi putut exista astăzi în lume dacă țara ar fi așteptat.

Același studiu estimează că numerele ar fi fost cu 66%, cu 86% sau cu 95% mai mici dacă guvernul ar fi închis orașul cu două sau trei săptămâni mai devreme decât a făcut-o.

Articol preluat din Spiegel International.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Carantină sau consțientizare. Lupta pentru supraviețuire e în fiecare dintre noi.

Organizația Mondiala a Sănătății avertizează să se ia în calcul...

Ce se întâmplă din momentul deciziei CCR? Nu există proceduri unitare, fiecare spital acționează diferit!

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului...

Leave your comment