Viorica Milea, medic de familie: “Ministerul se gândește la noi doar la nivel declarativ. Medicii de familie „n-au dreptul” să se îmbolnăvească”. Află ce se întâmplă cu biletele de trimitere în această perioadă – VEZI INTERVIUL

0 Comment
1495 Views

Viorica Milea, medic de familie, a acordat un interviu platformei FacemSpitale.ro în care a prezentat dificultățile cu care se confruntă medicii de familie, dar și pacienții în această perioadă de pandemie. Printre dificultăți se numără o situație incredibilă întrucât, deși nu este necesar conform legii, pacienților li se cer bilete de trimitere, în caz contrar li se refuză consultațiile.

Discutând despre problemele pe care le-au întâmpinat medicii de familie în ultimele luni, doamna doctor precizează că „Noi, medicii de familie, întâmpinăm dificultăți mai tot timpul (n.r.: nu doar în această pandemie). În această pandemie ni s-a arătat încă o dată cât de puțin se gândesc autoritățile la medicina primară. Pe timpul stării de urgență ne-am confruntat cu o serie de dificultăți printre care consultația la distanță. Este un mare plus, dar, să poți beneficia de consultația la distanță trebuie să ai acces și la tehnologie și la cunoștințe în domeniu. Cei mai mulți pacienți sunt vârstnici și nu au putut beneficia de consultația la distanță pentru că nu aveau nici tehnologia, nici cunoștințele. În situația asta ori au riscat și au venit la cabinet, ori și-au cumpărat singuri medicamentele, ori nu și-au mai urmat tratamentul ceea ce a dus la decompensarea bolilor cronice. În altă ordine de idei… echipamentul de protecție și biocidele. La începutul acestui an ne-am confruntat cu o avalanșă de boli infecțioase de căi respiratorii, la toate categoriile de vârstă, pe mine pandemia m-a prins cu o rezervă și de mănuși și de măști și de dezinfectanți. Doar că la un moment dat s-au terminat și chiar dacă doreai să cumperi în perioada aceea nu găseai sau dacă găseai prețurile erau astronomice de genul 50 de măști 100-150 de lei. În alte condiții find 25, până să vină pandemia.

„Mai este o problemă, noi medicii din ambulatoriu nu primim aceste materiale de la Ministerul Sănătății sau de la DSP-uri. Noi ni le cumpărăm singuri și tot noi ne întreținem cabinetele. Deci această sarcină a intrat în atribuțiile noastre. Nu interesa pe nimeni dacă noi avem sau nu avem ce ne trebuie, dar, la un moment dat, la 10 aprilie, prin eforturile Asociației Medicilor de Familie am primit de la Sectorul 6, noi medicii de familie din Sectorul 6 o donație destul de substanțială care ne-a salvat cumva la momentul acela. Dar oricum, a venit pe 10 aprilie, solicitarea fiind făcută pe 30 martie. Ne-au pus la dispoziție 7 cutii de măști, o cutie de mănuși, 2 viziere, un litru de dezinfectat de suprafețe, gel de mâini, săpun lichid. Ulterior am primit și de la Primăria Municipiului București 100 de halate de unică folosință și 100 de măști.

Una peste alta a trebuit să ne descurcăm din donații și cu ce am avut noi.

Viorica Milea atrage atenția asupra discrepanței dintre medicii de familiei și restul categoriilor de medici „Ne-am aflat în prima linie, cum suntem de fiecare dată, dar Ministerul se gândește la noi doar la nivel declarativ. Când să pună în practică și să beneficiem și noi, medicii de familie, de ce beneficiază celelalte categorii nu se pune problema, noi suntem uitați tot timpul.

Cabinetul de medicină de familie nu se închide niciodată. Când plecăm în concediu de odihnă sau dacă Doamne ferește ne îmbolnăvim… boala nu ți-o planifici, concediul ți-l planifici, dar repet, nu planifici când să te îmbolnăvești și dacă cumva situația o impune și te îmbolnăvești și ai nevoie de concediu medical trebuie să îți găsești medic înlocuitor, de parcă nu ți-ar fi suficient că ești bolnav tu nu trebuie sa te ocupi de sănătatea ta, tu trebuie să-ți faci hârtii să îți găsești un medic care să te înlocuiască. Ok, în regulă, am înțeles asta, dar acum eram într-o situație de urgență și parcă este așa, un paradox… dacă medicul de familie sau asistentul se îmbolnăveau și în această situația trebuia să avem medic înlocuitor. Cine ar fi venit să lucreze în locul meu în situația de urgență?! Ți se spunea să stai acasă, să te izolezi… Dacă nu găsești înlocuitor, în contractul cadru sunt prevăzute o serie de măsuri împotriva medicului de familie de la avertisment până la desfacerea contractului cu casa de asigurări. Mi se pare nu absurd, ci neconstituțional: munca forțată este neconstituțională, iar noi suntem un pic forțați indiferent de situație să fim prezenți la cabinet.

Medicii de familie n-au dreptul să se îmbolnăvească. Medicii de familie n-au fost testați pentru COVID-19 dacă s-au testat poate fiecare s-a testat pe cont propriu… nu știu dacă s-au testat nici pe cont propriu, dar prin Ministerul Sănătății nu au fost testați medicii de familie.”

Cu privire la pacienți, doamna doctor Milea atrage atenția asupra situației biletelor de trimitere, dar și asupra relaxării accentuate a oamenilor

După ridicarea stării de urgență pacienții au prins un pic curaj, poate prea mult curaj. Adresabilitatea este mult mai mare față de perioada de urgență. Se prezintă pentru lucruri pentru care n-ar trebui să vină la cabinet, majoritatea nu din vina lor, ci pentru că li se cere la celelalte specialități bilete de trimitere ceea ce n-ar trebui să se întâmple în perioada asta. Au lăsat un pic garda jos… Izolarea trebuie să continue și în perioada de alertă.”

„În privința biletelor de trimitere există o problemă pe care eu nu pot să o înțeleg. Suntem într-o perioadă de alertă care durează până la 30 septembrie. În această perioadă asistența medicală, în contract cu casa de asigurări, funcționează după ordonanța 70 și după Hotărârea de Guvern 438. În aceste documente se precizează. În ordonanța 70: nu mai este necesară validarea consultațiilor medicale cu cardul de sănătate până la 30 septembrie în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și până la 30 iunie în spitale. Se precizează că nu se mai vizează de către medicul de familie concediile medicale până la 30 iunie. Iar în hotărârea de Guvern, la art. 126, alineatul 9 se precizează și citez: Serviciile medicale din ambulatoriu de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică de medicină fizică și de reabilitare precum și cele de îngrijiri paliative în ambulatoriu se acordă fără a mai fi necesară prezentarea biletului de trimitere. Eu cred că este suficient de clar.

Sunt pacienți cărora li se solicită biletele de trimitere cu toate că eu le trimit pe WhatsApp și hotărârea de guvern și ordonanța de guvern, dar nu sunt luate în seama de către medicii din ambulatoriu, ei vor neapărat bilete de trimitere. În contextul în care medicii sunt cei care trebuie să respecte primii condițiile stării de alertă. Probabil că una dintre consecințe este și creșterea numărului de îmbolnăviri în această perioadă. Oamenii aceștia sunt obligați să nu respecte izolarea și distanțarea. Li se refuză consultația dacă nu vin cu bilet de trimitere.”

Vezi interviul complet în partea de sus a paginii!

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


COMUNICAT: PLATFORMA MEDIA FACEMSPITALE.RO VICTIMA UNUI ATAC CIBERNETIC

Platforma media Facemspitale.ro și-a intrerupt activitatea ca urmare a unui...

Care este situația reală a locurilor la ATI? Ultimele declarații ale președintelui

Paturile disponibile la ATI în momentul de față sunt în...

Leave your comment