Un nou record al numărului de infectări, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară

0 Comment
83 Views

Cu toate că numărul de infectări cu noul tip de coronavirus crește de la o zi la alta, atingând noi recorduri în mod continuu, autoritățile nu iau deocamdată în discuție impunerea unor măsuri mai dure de combatere. Mai multe state europene au impus măsuri radicale în ultimele zile, scopul principal fiind  stăvilirea numărului tot mai mare de infectați care pun o presiune uriașă pe sistemele medicale. Rând pe rând, țările Europei se închid total sau reimpun restricții asemănătoare celor din primăvară, pentru a putea opri răspândirea noului coronavirus. Astfel, mai multe țări, printre care Franța, Belgia, Anglia, Austria, Portugalia, au impus măsuri  dure, activitățile neesențiale vor fi restrictionate, măsurile fiind asemănătoare celor introduse în luna martie. Cu toate acestea școlile și universitățile vor rămâne deschise.

În Romania astfel de măsuri întârzie să apară, și este de înțeles oarecum. Un nou lockdown total ar duce la distrugerea unor industrii, iar statul nu are pârghiile necesare să le susțină, acesta fiind și motivul principal pentru care autoritățile preferă să meargă pe vârfuri cu speranța că lucrurile vor putea fi ținute sub control.

Astăzi am avut parte de un nou bilanț îngrijorător, au fost depistate 8.651 de cazuri noi, cu aproape o mie mai mult față de bilanțul precedent, dintr-un total de 35.964 de teste. Numărul persoanelor decedate în 24 de ore este cel mai mare de până acum: 146 de morți, iar la terapie intensivă este tot o cifră record: 1.001 pacienți. În București am avut parte de cel mai mare număr al infectărilor, nu mai puțin de 1.514 de cazuri, fiind atinsa o incidență a infectărilor de 4.24, potrivit datelor oficiale transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Președintele a declarat că vaccinarea populației va începe cel mai devreme în primăvară

”Situația epidemiologică de la nivelul UE se degradează rapid. Populația e expusă unui risc major de infectare. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri

Ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19. România e parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri, când vor fi disponibile. Din cauza cererii extrem de ridicate, vaccinul vă ajunge în țările europene etapizat. Pentru România, ne așteptăm că prima tranșă să ajungă în scenariul cel mai favorabil în primul trimestrul anul viitor

Primii care vor fi vaccinați, în mod natural, vor fi toți lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populației vă începe cel mai devreme – asta trebuie să fie foarte clar – cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale.”

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Leave your comment