Tunelele cu dezinfectanți nu au efect asupra răspândirii SARS-CoV-2

0 Comment
141 Views

Pulverizarea unor astfel de dezinfectanți ar putea duce chiar la unele boli ale sistemului respirator ce pot fi ireversibile

Cu toate că, atât obiectele, dar și suprafețele obiectelor din jurul nostru ce pot fi în mod cert contaminate de către indivizii din jurul nostru, mai ales în zonele urbane aglomerate, acestea nu au fost încă recunoscute ca și mijloace reale de răspândire a SARS-CoV-2.

„Coronavirusul 2 care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS-CoV-2) este un virus cu un înveliș exterior lipidic, ceea ce îl face mai susceptibil la dezinfectanți în comparație cu virusuri fără înveliș exterior, cum ar fi rotavirusul, norovirusul și virusul poliomielitic” – ne indică acest fapt Ministerul Sănătății.

De asemenea, se specifică faptul că virusul ce răspândește COVID-19 se transmite în mod fundamental, numai prin contact apropriat, dar mai ales prin salivă sau secreții nazale, ce pot fi purtate de aer în momentul unui strănut sau tuse. Cu precădere în spațiile închise în care se pot acționa proceduri de conduc la generarea de aerosoli, precum aer condiționat. Acest lucru poate fi întâmpinat în mijloacele de transport în comun; dacă spațiul în care se transportă pasagerii nu au cel puțin un geam deschis pentru evacuarea aerului contaminat, ori în spațiile închise neaerisite, precum în camere, clădiri, scări de bloc, ori chiar în metrou.

„Pulverizarea sau fumegarea spațiilor exterioare (cum ar fi străzi, trotuare, pasarele sau piețe) nu este recomandată pentru a elimina sau a inactiva SARS-CoV-2 sau alți agenți patogeni. Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID-19. Mai mult, dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri și nu este fezabilă curățarea și îndepărtarea manuală a întregii materii organice din astfel de spații. Chiar și în absența materiei organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să acopere în mod adecvat toate suprafețele pe durata timpului de contact necesar pentru a inactiva agenții patogeni” – susține Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte Ministerul Sănătății ne scrie faptul cum că „pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”.

Acest fapt este susținut de întâmplarea care face ca majoritatea dezinfectanților meniți pentru a fi folosiți pentru ca să fie pulverizați pe corpul uman, sunt pe bază de clor. Așadar, pulverizarea acestor substanțe pe bază de clor pot cauza dermatită de contact, ori chiar reacții alergice sistematice. Până și inhalarea acestor soluții de pe bază de clor, chiar și în cele mai reduse concentrații de minim 1 la 100 ppm, pot genera afecțiuni grave ale sistemului respirator, atât pe căile respiratorii superioare, cât și inferioare, rezultând în timp chiar și afectări de drept ireversibile ale unor inflamații cronice sau fibroze. Aceste date fiind susținute în mod clar de Ministerul Sănătății într-un material publicat pe site-ul instituției.

De aceea se recomandă folosirea unor dezinfectanți obișnuiți pentru curățarea unităților sanitare,  ce sunt eficienți împotriva SARS-CoV-2 se numără. Aceste substanțe sunt: „etanolul 70-90%, soluții pe bază de clor (de exemplu, hipoclorit) cu concentrație de la 0,1% (1000 ppm) pentru dezinfectarea generală a mediului sau de 0,5% (5000 ppm) pentru obiectele contaminate cu sânge și cu alte fluide corporale, sau cu peroxid de hidrogen >0,5%5-6. Durata minimă recomandată pentru expunerea suprafeței la acești dezinfectanți este de un minut sau în conformitate cu instrucțiunile producătorului” – ne specifică Ministerul Sănătății.

Întâmplarea face ca aceste dispozitive să fie, sau să fi fost deja instalate la intrarea în anumite instituții sanitare, ori chiar la intrarea în licee, precum în cazul evenimentelor de la Bacalaureat, sau chiar în piețele publice ale unor orașe.

Sursa Ministerul Sănătății: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2020/05/TUNEL-DE-DEZINFECTIE.pdf

Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord se autoizolează

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, vicepreședinte al partidului naționalist,...

Leave your comment