Tortura protestatarilor la Minsk continuă. Află reacția lui Lukașenko.

0 Comment
97 Views

Cel puţin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate de forţele de ordine, băgate în dubele poliţiei și duse în arest, a declarat Organizaţia pentru drepturile omului Viasna.

Mai mulți manifestanți care protestau paşnic împotriva regimului Lukaşenko la Minsk au fost arestați sâmbătă, transmite DPA, potrivit Agerpres. Bilanțul arestărilor în timpul protestelor de după alegerile din august a depășit pragul de 13.000.

Forţele de securitate din Belarus au arestat peste 13.000 de persoane în timpul reprimării manifestaţiilor de până acum, dintre care unele au fost ulterior puse în libertate. Principalii opozanţi ai lui Lukaşenko fie se află în detenţie, fie au fugit în străinătate.

Aleksandr Lukaşenko susţine că a fost reales preşedinte cu 80,1% din voturile exprimate la scrutinul din 9 august, dar rezultatele sunt contestate de opoziţie. De două luni, în fiecare duminică la Minsk se strâng aproximativ 100.000 de manifestanţi, în pofida represaliilor care au dus la arestarea sau la exilarea aproape a tuturor persoanelor aflate în prima linie a opoziţiei.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania la scurt timp după alegerile din 9 august, a stabilit pentru 25 octombrie data limită până la care Aleksandr Lukaşenko să renunţe la putere. În caz contrar, ar urma să fie declanşată o grevă naţională care ar paraliza ţara. Acest ultimatum survine după ce autorităţile belaruse şi-au intensificat măsurile contra demonstranţilor antiguvernamentali şi au ameninţat chiar cu utilizarea muniţiei de război pe străzi. 

„Solidaritatea femeilor şi a studenţilor este extinsă şi reprezintă o forţă”, a scris lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, pe aplicaţia Telegram.

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Protest pro-avort: Zeci de mii de oameni în stradă la Varșovia

Zeci de mii de oameni au ieșit ieri în stradă...

Rusia lansează campanii de dezinformare cu privire la vaccinul anti-COVID. Citește mai jos detalii.

O campanie rusă de dezinformare menită să submineze și să...

Leave your comment