Agonie si extaz la Urgențe

0 Comment
179 Views

Voi scrie despre Grigore Alexandrescu, spitalul de copii din Bucuresti cu care am interactionat cel mai mult pana acum. De ce agonie? Pentru ca te poti duce cu copilul in agonie (ma rog, nu chiar sange pe pereti, dar sa-i fie rau, febra, voma, tuse, deci nu mers la spital la primii muci, ci dupa ce ai incercat cu dr de familie sau cu ce aveai prin casa sa-l tratezi) si sa stai 3 ore in triaj. Am auzit si de 8 ore. Triaj adica nu i se face nimic, cel mult i se da un supozitor. Am stat cu fata de 5 ani 3 ore in care a zacut pe un pat si a varsat, ca sa aflu ca avea peritonita si putea muri. 3 ore in care febra crestea si nu venea nimeni sa o vada, pt ca nu avea cine, pt ca era full de pacienti. Am stat cu bebe de 1 an 3 ore in triaj in sezon de gripa ca sa i se puna apoi o amarata de perfuzie, ca atata avea nevoie, fiind deshidratata de la o enteroviroza. De aceea se zice ca in Romania te duci la spital cu o boala si pleci cu altele: dupa atata aglomeratie si asteptare, normal ca poti lua si alti virusi.
Motivul >>> PREA PUTINI/E: medici, spatii separate de triere, criterii mai specifice de triere, paturi in saloane (inca se mai pun 2 pacienti in pat!!). Prea multe specialitati intr-un singur loc, in acelasi spital… de ce nu se construiesc spitale pe specialitati?? Macar medicamente si aparatura au la acest spital de copii, dar la multe lipsesc si acestea. Problema principala grava si profunda e lipsa medicilor, parerea mea. Restul se mai repara, modifica, adauga. Dar medici nu poti clona si multi au fugit spre alte tari. Nu stiu ce ne vom face daca generatiile viitoare de medici vor alege tot sa fuga. Nu stiu ce ne-am face daca in valul 2 de COVID ar fi scolile deschise si se vor imbolnavi multi copii. Unde ar fi tratati, amplasati, izolati?? Ca le trebuie medici specialisti in pediatrie si nu avem! Si spatii dedicate!

De ce Extaz: de fiecare medicii de la G. Alexandrescu au fost profesionisti, atenti la detalii. Chiar daca unii te mai trateaza de sus, nu vrei decat sa pleci cu bine acasa. Altii si-au pastrat insa latura calda, umana. Vreau sa-i multumesc dnei Conf. Univ. Dr. Laura Balanescu, sefa sectiei de Chirurgie pt copii, pt ca a tratat-o cu bine pe fata mea de peritonita, cu rabdare si atentie. Mi-as fi dorit doar sa ajungem mai repede din triaj la dumneaei.
Oricum, lucrurile s-au denaturat in ultimii ani, pt ca acum cativa ani mergea mai repede si la triaj, fiind mai multi medici. Acum cei mai saraci pacienti se duc la urgente desi nu au urgente. Spitalul de Urgente a devenit locul unde se face asistenta sociala, cam singurul din sist. de sanatate. Intre timp, unii pacienti au renuntat la sistemul de stat. Cred ca statul si societatea civila trebuie sa faca demersuri serioase de a convinge medicii sa ramana aici, in tara, pt ca daca tot facemspitale, sa avem si medici buni in ele sa ne faca bine.

Irina Mihailescu
Article by Irina Mihailescu


Leave your comment