Țările vecine și partenere UE obțin împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru promovarea economiilor

0 Comment
185 Views

Parlamentul European a aprobat vineri împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru a ajuta vecinii și țările partenere ale UE să facă față impactului COVID-19.

În fond, împrumuturile care vor fi acordate în condiții extrem de favorabile și plătite pe parcursul unui an, vor ajuta următoarele zece țări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia și Herțegovina (250 EUR milioane de euro), Georgia (150 de milioane de euro), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane EUR), Republica Tunisia (600 milioane EUR) și Ucraina (1,2 miliarde EUR), relatează comunicatul de presă.

Obiectivul finanțării este de a permite acestor țări să diminueze efectele sociale și economice negative ale crizei, păstrând în același timp stabilitatea financiară a statului.

Pentru a accelera acordarea asistenței, Parlamentul a votat aprobarea sa în procedură urgentă.

Asistența poate începe să fie acordată odată ce țările vor semna memorandumul de înțelegere, care va enumera condițiile împrumuturilor. Comisia Europeană se așteaptă ca prima tranșă să fie achitată în toamna anului 2020, iar a doua tranșă la începutul anului 2021.

UE acordă în mod regulat asistență macrofinanciară (AMF) țărilor partenere pentru a le ajuta cu balanța de plăți în condiții de stres. Ce diferă acum este că propunerea actuală este mai scurtă în termeni, un an în loc de 2,5 ani, cum este prevăzută în mod obișnuit.

Țările beneficiare trebuie să aibă un program continuu cu Fondul Monetar Internațional (FMI); Sprijinul UE vine în topul ajutorului FMI pentru a lupta împotriva recesiunii cauzate, printre altele, de o scufundare în veniturile din turism, remitențele, investițiile străine directe și o ieșire a capitalului de portofoliu.


Comunicatul de presa: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200511IPR78816/partner-countries-get-EU3bn-in-loans-to-prop-up-economies-affected-by-pandemic

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment