SUA leagă Constanța de Gdansk prin autostradă și cale ferată. Află pe unde va trece proiectul.

0 Comment
136 Views

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman a vorbit la semnarea acordului inter-guvernamental dintre SUA și România, care a avut loc vineri la Washington, despre construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Marea Neagră de Marea Baltică.

Traseul Via Carpathia (cu verde).

”Un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei”

”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Zuckerman, potrivit comunicatului postat pe site-ul Ambasadei SUA la București.

Investiția de 8 miliarde de dolari anunțată de SUA în România, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă nu este singurul proiect major pe care americanii vor să-l realizeze în țara noastră.

Potrivit fișei proiectului, Autostrada Via Carpathia ar urma să plece din portul lituanian Klaipeda până în portul grec Salonic, tăind România prin partea sa de vest. Porturile Constanța (România) și Gdansk (Polonia) nu se află pe traseul direct al autostrăzii, dar vor fi legate de aceasta prin alte bucăți de autostradă (Autostrada Constanța – București – Pitești – Sibiu – Lugoj în cazul României).

În plus, față de segmentul de autostradă Sibiu – Pitești, aflat acum parțial în construcție, pe teritoriul României ar urma să se construiască încă două segmente de drum de mare viteză aflate pe traseul Via Carpathia: segmentul Oradea – Arad, estimat la 350 de milioane de euro, și segmentul Lugoj – Calafat, cu o valoare similară.

Vom reveni cu informații de actualitate la acest subiect. Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu cele mai de actualitate informații!

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Leave your comment