Spitalele Regionale de Urgență

0 Comment
262 Views

În cadrul videoconferinței cu liderii UE din 10 martie în care s-a discutat epidemia de COVID-19, Comisia a primit mandat pentru a-și intensifica eforturile împotriva acesteia pe toate planurile, în coordonare cu statele membre. Criza provocată de virus are un potențial impact economic major. Prin urmare, este esențial să acționăm în mod ferm și colectiv pentru a împiedica răspândirea virusului.

„Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului” (Corona Response Investment Initiative) — Cum va funcționa?

Pentru a orienta rapid investițiile publice europene în valoare de 25 miliarde de euro, Comisia va propune să renunțe în acest an la obligația de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre.

Această propunere poate fi pusă în aplicare prin modificarea regulamentului comun privind fondurile structurale. Comisia urmând să înainteze această propunere Consiliului și Parlamentului în a doua săptămână din luna martie. Prin urmare, programele operaționale naționale ar urma să fie adaptate, dacă este cazul, pentru a canaliza finanțarea către domenii precum măsurile de muncă pe termen scurt, sectorul sănătății, măsurile privind piața forței de muncă și sectoarele afectate în mod deosebit de situația actuală.[1]

Spitalele Regionale din România au fost gândite ca spitale de urgență de nivel înalt, care sa ofere servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, fiind pregatite pentru un numar mare de pacienti.

Lucrările necesare pentru obținerea tuturor aprobărilor pentru construcția a spitale regionale de urgență (SRU) din România (Cluj, Craiova, Iasi) sunt în desfășurare începând cu 2016.  În anul 2017, Serviciul de sprijin al reformei structurale (SRSS) al Comisiei Europene a răspuns pozitiv la solicitarea de sprijin făcută de Ministerul Sănătății din România (MS) și a convenit să ajute în continuare la consolidarea capacității Ministerului Sănătății, pentru ca acesta să avanseze cu investițiile prevăzute în spitalele regionale. Scopul este de a sprijini Ministerul Sănătății din România în consolidarea capacității de gestionare a proiectelor de construire a trei spitale regionale.

Scopul primei faze a proiectului finanțat de Uniunea Europeană a fost de a sprijini Unitatea de Implementare a Proiectului (PIU) din MS în revizuirea livrabilelor referitoare la Studiile de fezabilitate (Analiza cererii și a opțiunilor, Planuri funcționale preliminare, Planuri funcționale detaliate, Proiecte arhitecturale detaliate și Studii complete de fezabilitate) și pentru a obține finanțare din fondurile structurale și de investiții europene pentru construcția a trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) conform Comunicatului de Presa al Ministerului Sanatatii.[2]

Spitalul Regional din Cluj ar urma să aibă 849 de paturi, cel din Iași 850 de paturi, iar cel din Craiova 807 paturi. Inițial era vorba de construcția a opt spitale regionale, între timp ajungandu-se la doar trei. În ciuda acestei reduceri a numărului de spitale, este imperios necesar ca măcar acestea să se construiască.

Pe fondul crizei din sistemul de sănătate din România, și nu doar atat, provocată de Covid-19, trebuie sa se folosească această oportunitate anunțată de Comisia Europeana și să depună urgent proiectele la Comisie.

Comisia Europeana a declarat ca sumele folosite pentru combaterea Coronavirus vor fi excluse din calculul deficitului bugetar al țărilor afectate. Astfel, este un prilej excelent pentru autoritățile române de a negocia acum cu experții Comisiei o rată de cofinanțare mai mică din partea României pentru cele trei spitale regionale, aceasta reducând povara asupra bugetului național.[3]

În data de 2 aprilie 2020 a fost semnat contractul pentru demararea construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, aceasta decizie „vine după ce, luna trecută, la Bruxelles, un alt proiect major pentru sănătatea din România (Spitalul Regional Iaşi) a fost aprobat fără corecţii. Ministerul Lucrărilor Publice şi Ministerul Sănătăţii sunt, astfel, în faţa a două proiecte mult-aşteptate de români, pe care trebuie să le înceapă în cel mai scurt timp posibil. Îmi iau angajamentul ca tot ceea ce ţine de ministerul pe care-l conduc să parcurgă paşii legali rapid pentru a vedea spitalele regionale funcţionale, cât mai repede. De asemenea, în perioada imediat următoare, vom semna contractul de finanţare şi pentru Spitalul Regional din Craiova”, a precizat ministrul Ion Ştefan.


[1] Calea Europeana, publicat la 12.03.2020, https://www.caleaeuropeana.ro/europarlamentarul-corina-cretu-acum-este-un-bun-prilej-ca-romania-sa-negocieze-cu-comisia-europeana-o-rata-de-cofinantare-mai-mica-pentru-cele-trei-spitale-regionale/ accesat la 12.03.2020.


[2] Ministerul Sanatatii, publicat la 12.09.2019, http://www.ms.ro/2019/09/12/comisia-europeana-sprijina-romania-in-proiectarea-si-infiintarea-a-trei-spitale-regionale-de-urgenta/ accesat la 12.03.2020.


[3] Comisia europeana, publicat la 11.03.2020, https://ec.europa.eu/romania/news/20200311_instrumente_raspuns_covid19_ro, accesat la 12.03.2020.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Leave your comment