Scandal pe tema educației sexuale în școli. USR-PLUS acuză PNL că s-a înțeles cu PSD să oprească proiectul. Vezi reacțiile internauților!

0 Comment
221 Views

USR-PLUS acuză că mai mulți parlamentari ai PSD și ai PNL că „au făcut o nouă înțelegere iresponsabilă” pentru a bloca predarea educației sexuale în școli. Concret, Uniunea Salvați România susține că parlamentari liberali și sociali-democrați, printre care Titus Corlățean și Robert Sighiartău, ar fi introdus o serie de modificări într-un proiect de lege pentru a stopa acest tip de cursuri în unitățile de învățământ din România.

Photo credit: Pexels.com

USR „face un apel la președinții partidelor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, să ia atitudine față de o inițiativă nocivă din Parlament, care a fost strecurată pe ascuns și poate avea consecințe grave asupra viitorului copiilor din România”, conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii.

”Într-o lume modernă, educația e cheia către o viață reușită. Să le negi copiilor dreptul la educație pentru sănătate, și respectiv la educație sexuală, în baza unor frici medievale în situația în care informațiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism și iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor. Copiii se protejează prin informație și educație, nu prin obscurantism și frică. Această abordare ne-a adus în situația de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”, susține Dan Barna în mesajul său online.

Scandalul pe tema predării educației sexuale în școli a apărut în contextul în care Președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat legea. Actul normativ „pentru derularea sistematică a cursurilor de informare a elevilor” a fost inițiat de Uniunea Salvați România.

Odată cu declanșarea noilor dispute politice, comentariile internauților curg în valuri. Și pro și contra apelului lansat de USR-PLUS.

„PNL=PSD=BOR (aici intră şi cepefistul nicu şordan)”, a scris un utilizator pe pagina de socializare a USR.

“PSD a introdus inclusiv la presiunea unor lupi moraliști de la PNL, un amendament la Legea drepturilor copilului absolut discriminatoriu și fără respectarea egalității de șanse!”, a fost un alt mesaj pe Facebook.

Iar un internaut a atacat Uniunea Salvați România: ”de ce nu se intreaba parintii prima data ? statistic vorbind voi la USR nu prea stiti ce-i cu copiii ca nu-i aveti asa ca ocupati-va de plante !”

USR mai afirmă că „a încercat și în comisiile unde a fost dezbătut proiectul să anuleze aceste modificări (care ar fi fost introduse de liberali și de sociali democrați – n.a.), dar majoritatea PSD și PNL s-a impus la vot”.

Uniunea Salvați România mai susține că „înțelegerea” unor parlamentari ai PNL și ai PSD poate avea consecințe grave asupra viitorului copiiilor din România” și aduc drept argument un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii. Conform documentului citat de Uniunea Salvați România, „există o corelație directă între vârsta precoce a mamei și lipsa accesului la educație sexuală”, în condițiile în care „șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale”.

„În forma actuală, legea USR, poate scădea, în viitor, numărul minorelor devenite mame și al avorturilor în rândul tinerelor. În prezent, România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. În vreme ce în țările europene educația pentru sănătate este obligatorie, în România opționalul nu a fost realizat în multe școli, iar copiii nu au avut acces la informații corecte, din surse sigure, cu privire la nutriție, sănătate, sexualitate, cu scopul de a încuraja prevenția bolilor”, se mai arată în mesajul USR.

Roxana Chivu
Article by Roxana Chivu

Jurnalistă cu 20 de ani de experiență, în televiziune, ca editor Departamentul Știri sau ca producător executiv, dar și în mediul online, ca autor și redactor. Licență în Jurnalism, Master în Jurnalism Politic.


Anul 2020 în istorie: Un an de AUR. Ascensiunea în Parlament a radicalilor

Dincolo de evenimentele care s-au petrecut în zona medicală care...

Parlamentarii USR și-au dat demisia din Parlament ca protest împotriva legii pensiilor speciale

Deputații și Senatorii USR şi-au depus demisiile în Parlament ca...

Leave your comment