Restricțiile privind libera circulație în UE ar putea fi ridicate începând cu 15 iunie

1 Comment
172 Views

Pe 5 iunie miniștrii afacerilor interne ale statelor membre UE vor discuta răspunsul la pandemia de COVID-19 în domeniul controalelor la frontierele interne și al liberei circulații a persoanelor, conform informării Consiliului UE.

Statele membre au început relaxarea măsurilor sau chiar eliminarea treptată a unora care au fost aplicate la nivel național sau regional. În consecință, din moment ce situația pandemică se îmbunătățește, urmează eliminarea treptată și a controalelor la frontiere și restabilirea deplină a liberei circulații a persoanelor.

Statele membre UE vor discuta despre modul în care restricțiile privind libera circulație și controalele la frontierele interne pot fi ridicate într-o manieră coordonată, nediscriminatorie și proporțională și vor fi invitate să își facă cunoscute termenele preconizate pentru eliminarea controalelor la frontierele interne de îndată ce situația sănătății din fiecare țară permite acest lucru.

În cadrul video-conferinței miniștrii de interne va discuta și durata perioadei în care ar trebui menținute restricțiile de călătorie din UE referitoare la intrarea resortisanților din țări terțe, precum și despre criteriile și măsurile care ar putea fi aplicate de îndată ce este inițiată eliminarea restricțiilor.

Va exista o secțiune „Diverse” unde miniștrii vor primi informații cu privire la stuația actuală a propunerilor legislative în curs. De asemenea, președinția va raporta cu privire la videoconferința miniștrilor justiției și afacerilor interne UE-SUA, care a avut loc la 28 mai. Viitoarea președinție germană își va prezenta programul de lucru.

Comisia va informa în scris miniștrii referitor la punerea în aplicare în curs a regulamentelor privind interoperabilitatea.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


1 reply added

Leave your comment