Remdesivir: medicamentul fundamental în lupta contra Covid-19?

0 Comment
181 Views

În ultima vreme se vorbește pe toate canalele media despre importanța medicamentului Remdesivir, însă nimeni nu spune de ce este necesar. Doctorul Alexandru Cupaciu a postat pe pagina proprie de socializare despre utilitatea medicamentului.

“S-a împământenit pe facebook ideea că remdesivir e singurul leac la covid și cum sunt puține doze oamenii-s înspăimântați. Cum unul din rolurile științei este întocmai disiparea spaimei, e bine de știut: Remdesivir reduce durata simptomelor cu câteva zile, nu modifică mortalitatea pacienților.” susține Alexandru Cupaciu.

Tot doctorul Cupaciu spune că “autoritățile sanitare din Franța au judecat că beneficiul medicamentului este slab și că nu va fi rambursat. La Saint-Louis în reanimare nu-l folosim. Singura moleculă care reduce mortalitatea pacienților sub oxigen sau ventilație mecanică este dexametazona, medicament ieftin și care se găsește peste tot.”

Singurii pacienti care beneficiaza de ameliorarea clinica sunt cei de peste 12 ani care au un debit scazut de oxigen. Daca nu au oxigen sau sunt gravi, critici cu mult oxigen, nu mai face nici macar asta. Pe scurt, Remdesivir nu scurteaza perioada de terapie intensiva.

Surse: Nature: https://www.nature.com/articles/d41586-020-01824-5…

New England Journal of Medecine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2021436…

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment