Remdesivir, medicamentul antiviral pentru care se duce o luptă la nivel internaṭional

0 Comment
170 Views

Remdesivir, medicamentul antiviral care a dat cele mai bune rezultate în tratarea cazurilor de COVID- 19, devine din ce în ce mai greu de procurat de către autoritățile romanești, după furnizarea ultimei tranșe. Asta nu e singura problemă, așa cum probail toață lumea se aștepta, având în vedere renumele acestui medicament, deja au început să apară discuții în legătură cu lipsa de transparență atunci când vine vorba de modul în care este alocat medicamentul Remdesivir, care pare a fi esențial în tratarea cazurilor critice de Covid-19.

Profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat că: “făcând un calcul simplu, aproximativ 1900 de oameni dintre cei care au ajuns la secțiile de terapie intensivă, nu au primit Remdesivir, însă nu exista date cu privire la cați dintre aceștia au murit din cauza coronavirusului”, adăugând că “dozele pe care ara noastră le primește, nu acoperă necesarul real”.

Medicamentul produs de compania americană Gilead Sciences nu acoperă cererea de la nivel internațional, asta în condițiile în care autoritățile americane au achiziționat la începutul lunii mai, 90% din producția companiei, pe o perioada de 5 luni.

Studiile clinice arată că medicamentul pare să interfereze cu capacitatea noului coronavirus (SARS-CoV-2) de a se dezvolta în interiorul corpului uman, însă cercetătorii nu au stabilit cu exactitate cum funcţionează Remdesivir.

Profesorul Șerban Bubenek afirmă că se știa despre importanta acestui medicament în tratarea cazurilor grave încă din data de 23 martie când a fost “emis un protocol de tratament, aprobat de Ministerul Sănătății, unde alături de hidroxiclorochină și caletra era indicat și Remdesivirul pentru pacienții admiși la terapie intensivă cu stare gravă, intubați, ventilați.”

Criza de Remdesivir pe piața farmaceutică

Țara noastră primește acest medicament în baza unui contract încheiat în vara anului acesta de către Comisia Europeană cu producătorul American. Cu toate acestea, numărul de doze distribuit către celelalte state este insuficient și provine din restul de 10% rămas în urma contractului cu SUA, iar dozele sunt distribuite de Comisia Europeana în funcție de numărul de infectări raportat la populația fiecărui stat.

Conform calendarului transmis de către autorităţile de la Bruxelles, ultimul lot (de 8.795 de flacoane) din cele 25.000 de doze de Remdesivir vor ajunge în ţară pe data de 9 octombrie. Alte două tranşe au fost livrate pe 7 august (6.026 de flacoane) şi pe 11 septembrie (10.336 de flacoane).

Din datele transmise de către profesorul Rafila, până la aceasta dată, în Romania au fost tratate 2500 de persoane cu ajutorul Remdesivir, însă nu se știe cu exactitate cate au fost distribuite pentru cei de la Terapie Intensivă și câți din afara Terapiei Intensive.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment