Rectorii marilor universități din România au explicat cum începe anul universitar

0 Comment
93 Views

Într-un interviu acordat pentru publicația HotNews rectorii UB, Marian Preda, UBB, Daniel David și UVT, Marilen Pirtea au vorbit despre începerea noului an universitar în condițiile pandemiei COVID-19.

Rectorul Universității din București, Marian Preda a precizat că “7 dintre facultățile Universității vor avea activități exclusiv online, iar 12 vor avea și activități mixte. În general, însă, vor fi activități online”. Facultățile care vor lucra mixt vor avea cursuri online, iar unele activități de laborator sau de seminar practic se vor desfășura la sală. Preda a mai vorbit despre necesitatea unor mici compromisuri la care ne obligă contextul, cum ar fi faptul că nu ne putem vedea față în față ca înaintea pandemiei. Rectorul UB a vorbit și de cursurile online și a spus că unul dintre atuurile pe care îl are Universitatea din București este reprezentat de capacitatea de adaptare a profesorilor, în comparație cu restul societății.

Universitatea din Bucureşti a anunţat că 7 facultăţi îşi ţin cursurile exclusiv online

  • Celelalte 12 facultăţi au ales varianta de sistem hibrid: Administraţie şi Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geografie, Geologie şi Geofizică, Istorie, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Limbi şi Literaturi Străine, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Teologie Ortodoxă.
  • În cazul seminariilor, unii profesori îşi aleg singuri varianta de predare: cazul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și al Filosofiei.

În ceea ce privește abordarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David a spus că la facultățile unde a fost ales scenariul hibrid, cursurile teoretice vor fi online. Acesta a precizat că prezența nu o să fie obligatorie, deoarece nici în afară scenariului online cursurile nu erau obligatorii. El a transmis și un mesaj studenților: “Studenții trebuie să știe că încercăm să facem educație de dragul lor nu al profesorilor”.

Marilen Pirtea a declarat că “sistemul online o să fie aplicat în facultăți precum cele de Economie și Administrarea Afacerilor, Drept, Litere, Teologie, Psihologie, Filosofie, Sociologie, Științe politice, Informatică, iar sistemul hibrid pentru facultăți vocaționale, cum ar fi Arte și Design, Muzică și Teatru, Educație Fizică și Sport, Chimie, Fizică, Biologie”. Aici vor fi laboratoare, lucrări practice, față în față, în spații amenajate conform regulilor impuse de pandemie.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Leave your comment