Războiul lui Donald Trump cu Twitter. Președintele SUA amenință că închide rețelele sociale

0 Comment
275 Views

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat săptămâna aceasta că rețelele sociale vor suferi o „reglementare puternică” sau chiar vor fi închise. Reacția liderului american vine după ce Twitter a aplicat o mențiune de tip fact-check la două dintre tweeturile sale din această săptămână despre votul prin poștă despre care a afirmat că poate frauda rezultatul alegerilor. Aceste etichete arată că postările lui Trump au fost considerate false și înșelătoare de către Twitter. Joi, în replică la faptul că Twitter a semnalat publicului că Trump înșală audiența cu postarea lui, președintele SUA a semnat un ordin executiv prin care să elimine „cenzura” în cazul Twitter și al altor companii de social media. În opinia liderului american dacă Twitter sau Facebook semnalează cititorilor că unele știri din feed sunt false sau dacă atrag atenția userilor să verifice informația postată pentru că dezinformează, atunci asta înseamnă un atac la adresa libertății de exprimare. Pentru Trump oricine poate să spună orice chiar dacă informația postată pe rețele sociale este o minciună.

„Republicanii consideră că platformele de social media vor să elimine vocile conservatorilor. Le vom reglementa puternic (n.r. platformele de social media) sau le vom închide”, a replicat Trump miercuri.

Trump: „Atunci când va începe jaful, va începe să se tragă

Vineri, o nouă postare pe Twitter a președintelui Donald Trump a obligat platforma să ia măsuri. Twitter spune că președintele Donald Trump și contul oficial Twitter al Casei Albe (TWTR) au încălcat regula sa împotriva “glorificării violenței” și a aplicat o etichetă de avertisment pe cele două tweet-uri, marcând astfel pentru prima dată o astfel de acțiune împotriva conturilor lui Trump, conform CNN. Este prima oară când Twitter procedează astfel, deși presa și userii au atras atenția de nenumărate ori că Trump postează minciuni sau amenințări.

Platforma de socializare utilizează ceea ce se numește un „aviz de interes public” pentru a semnaliza postarea cu incendiul cauzat de protestele și violența din Minneapolis, Minnesota. Acest lucru înseamnă că tweeturile nu vor fi eliminate, ci vor fi ascunse în spatele unei notificări care spune că “acest Tweet a încălcat regulile Twitter despre glorificarea violenței. Cu toate acestea, Twitter a stabilit că ar putea fi în interesul publicului ca respectivul Tweet să rămână accesibil”. Utilizatorii pot vedea în continuarea postarea dacă fac click pe notificare.

Acțiunea companiei a crescut tensiunile cu Casa Albă în timpul unei săptămâni oricum tensionate din cauza scandalului George Floyd (un bărbat de culoare omorât de un polițist).

La câteva ore după ce Twitter a semnalat tweet-ul postat de Trump, contul oficial al Casei Albe a postat același mesaj. Twitter l-a semnalat și pe acesta.
„Odată cu apariția acestei notificari, interacțiunile cu acest Tweet vor fi limitate”, a spus Twitter într-un tweet explicând decizia sa anterioară de a plasa o etichetă de avertizare pe tweet-ul lui Trump. „Oamenii vor putea reposta răspunsul la comentariu, dar acțiunile de apreciere, comentare sau repostare nu vor fi posibile.”

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că decizia a fost luată de echipele din cadrul companiei, iar CEO-ul Jack Dorsey a fost informat despre acest plan înainte ca tweet-ul lui Trump să fie etichetat.

Trump a continuat vineri criticile sale pe Twitter după ce platforma i-a etichetat postarea, replicând că „ar fi bine ca Twitter să fie reglementat”.

Același mesaj a fost postat de către președinte și pe Facebook, dar și pe Instagram (plaformă deținută de Facebook).

Postarea în cauză a fost publicată în a treia noapte de proteste cauzate de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare omorât de un polițist care și-a folosit genunchiul pentru a-l imobiliza. În filmare, Floyd apare întins pe jos, strigând că nu poate respira.

„Aceste atacuri dezonorează memoria lui George Floyd și nu voi lăsa să se întâmple asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz și i-am spus că armata (care acționează împotriva protestatarilor de culoare n. n) este cu el până la capăt. Orice dificultate întâmpină ne vom asuma controlul, dar, atunci când va începe jaful, va începe și să se tragă. Mulțumesc!”, a fost postarea președintelui Donald Trump în timp ce televiziunile difuzau imagini cu protestele agresive din Minneapolis.

Expresia sa „când va începe jaful, va începe și tragerea ” reflectă limbajul folosit de un șef de poliție din Miami la sfârșitul anilor 1960, ca urmare a unor revolte similare. Utilizarea sa a fost imediat condamnată de diverși utilizatori, de la istorici la membrii campaniilor politice rivale.

Unii utilizatori au raportat că postarea lui Trump încalcă regulile Twitter.

Două ore și jumătate mai târziu, Twitter a luat măsuri. “Acest Tweet încalcă politicile noastre privind glorificarea violenței bazate pe contextul istoric al ultimei linii, trimiterea acesteia la violență și existând riscul de a putea inspira acțiuni similare astăzi”, a spus compania.

“Am luat măsuri în interesul împiedicării altora de a fi inspirați să comită acte violente, dar am păstrat Tweet-ul pe platfomă, deoarece este important ca publicul să poată vedea încă postarea, având în vedere importanța sa în problemele publice actuale.

Twitter a spus în trecut că face excepții de la regulile sale atunci când șefii de stat sunt implicați în diverse tweets pentru că în cazul postărilor politicienilor, chiar dacă incită la violență sau ură, este în interesul publicului să le vadă.

Președintele SUA, iderul celei mai mari democrații liberale din lume, a amenințat că va închide cele mai mari companii – Twitter și Facebook – și apoi că va da o lege prin care decide politica lor de conținut. Ceea ce și făcut în doar 24 de ore. La nervi, fără dezbatere publică, doar pentru că nu i-a convenit că Twitter a semnalat că ce a postat el pe social media este o minciună și că instigă la violență. Măsura lui Trump poate inspira alți lideri autoritari și iliberali, dacă un președinte care se presupune a fi democrat a luat o asemenea decizie nedemocratică și anti-liberală.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Joe Biden readuce SUA în Acordul climatic de la Paris

Sursa foto: pexels.com Una dintre primele decizii ale noului lider...

Leave your comment