Radu Leca, psiholog, despre cum să evităm medicamentele antidepresive și anxiolitice în această perioadă – Vezi interviul

0 Comment
2571 Views

Psihologul Radu Leca a oferit un interviu platformei FacemSpitale.ro în care a explicat cum trebuie să folosim această perioadă în beneficiul nostru. De asemenea, Leca a tras un semnal de alarmă cu privire la această perioadă, spunând că este posibil să asistăm la multe divorțuri începând cu luna august, dar și ce trebuie să facă românii pentru a nu recurge la antidepresive sau anxiolitice.

În plus, Radu Leca a explicat și ce trebuie să facă cuplurile pentru a evita monotonia și le oferă soluții pentru a rezista de aici înainte. Psihologul afirmă că cea mai afectată categorie este reprezentată de către cuplurile de peste 40 de ani sau de cele care au copii mici.

Transcriptul interviului poate fi citit în continuare:

Dragoș Bistriceanu: Vă salut, dragi prieteni! Numele meu este Dragoș Bistriceanu și vă urez bun venit la un nou interviu al platformei FacemSpitale.ro. Cu siguranță, pandemia COVID-19 ne-a influențat viețile tuturor, modificând perspectivele fiecăruia asupra a ce înseamnă să-ți duci traiul zilnic. S-a discutat foarte mult despre cum ne afectează din punct de vedere social, din punct de vedere economic și cu precădere din punct de vedere medical acest nou tip de virus. Și totuși, cred că nu s-a discutat suficient despre latura psihologică, despre cum ne afectează din punct de vedere psihic această pandemie în contextul în care tot mai multe persoane recurg la tratamente antidepresive sau la tratamente împotriva anxietății. Așadar, astăzi îl avem invitat pe domnul psiholog Radu Leca. Vă salut domnule Leca și vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră!

Radu Leca: Cu mult drag!

Dragoș Bistriceanu: Așadar, cum vă spuneam și mai devreme, este o perioadă dificilă pentru toată lumea și bănuiesc că sunteți de acord cu mine, asta dacă ne raportăm la grijile față de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, față de locurile de muncă sau chiar față de legăturile pe care le avem în societate. În mod categoric, nu este simplu pentru nimeni ceea ce ni se întâmplă și de aceea îmi permit să vă întreb cum putem trece mai ușor peste această perioadă chiar dacă mai este puțin până la acea dată de 15 mai pe care foarte mulți o așteaptă cu nerăbdare.

Radu Leca: Nu se pune problema de ușurința trecerii, cât de potențialul strategic pe care fiecare dintre noi îl are. Dacă vom privi detașați sau cu disperare și speranță ceea ce urmează după data iluzorie de ridicare a restricțiilor de 15 mai, strategia noastră de a supraviețui corect, din punct de vedere psihologic, mental și emoțional va fi una proastă. Strategia pe care trebuie s-o abordăm ne obligă să gândim în perspectivă.

De aceea eu le spun tuturor celor care au nevoie de mine următoarele lucruri: ca să putem rămâne stabili emoțional, ca să putem crește cognitiv, ca să putem fi echilibrați psihologic trebuie să înțelegem că lucrurile care se întâmplă în jurul nostru nu sunt întâmplătoare. Ele au un potențial toxic, distructiv pentru noi foarte mare! Atât pentru oamenii singuri, indiferent de vârstă, și în mod special pentru familii și cupluri.

Rata divorțurilor, dupa 1 august, va fi uluitoare. Tot ceea ce s-a construit în ultimii ani de către cupluri sau familii tinere va fi pus sub semnul întrebării. De ce? Datorită faptului că majoritatea construcțiilor au fost de tip emoțional în cuplu, au fost realizate având un anumit timp respectiv drumul către serviciu, realizat împreună, și întâlnirea de seară de acasă. Izolarea a produs o înmulțire a timpului petrecut în interiorul familiei cu 10. Drept pentru care partenerii de cuplu, înțelegând că trebuie să stea împreună atât de mult timp, au cedat. Latura psihologică despre care nu se vorbește în interiorul acestei pandemii este următoarea: tipurile de reacții pe care oamenii singuri, în cuplu, căsătoriți, în familii cu sau fără extrafamiliare reacționează. Fiindcă într-un fel reacționează omul singur, într-un fel reacționează partenerul de cuplu singur, într-un fel reacționează partenerul de cuplu la 20-30-40-50+, într-un fel reacționează, psihologic, cel care și-a construit o familie și are 20-30-40-50+ și altfel reacționează cel care și-a construit o familie și are cel puțin o relație paralelă cu familia. Aceste laturi psihologice de familie, de cuplu, de parteneriate nu au ieșit încă la suprafață public. De aceea am și spus, în nenumărate rânduri, și o repet și astăzi: tot ceea ce înseamnă divorț/separare/îndepărtare se va întâmpla după 1 august, iar numărul lor va fi uriaș, nu mare.

D.B.: Domnule psiholog, care sunt categoriile cele mai predispuse să nu facă față acestei perioade. Mă gândeam la cei tineri care poate au dificultăți pentru că erau obișnuiți cu un stil de viață mai alert. Pe de altă parte sunt și cei cu vârste medii care erau învățați să meargă în fiecare zi la locul de muncă. Dumneavoastră cum vedeți această chestiune? Care este cea mai vulnerabilă categorie până la urmă?

Radu Leca: Întrebarea dumneavoastră ține mai mult de mit. Eu cu miturile nu sunt foarte prietenos, să vă spun și de ce, cu drag și cu tot respectul din lume. Tinerii există în acest moment exclusiv în spațiul virtual. Și atât! Tot ceea ce înseamnă manifestări psihologice au un nou prieten: spațiul virtual. Că e vorba de veselie, bucurie, zâmbet, e tot spațiul virtual. Că e vorba de descoperirea și/sau manifestarea sexualității sau erotismului este tot în spațiul virtual această resursă. Că vine vorba de frustrare, ceartă, critică – tot spațiul virtual vine cu resursa aceasta.

Bătrânii s-au afundat în cărți și în televizor. Comunică la telefon cu prietenii rămași în viață și se gândesc că la un moment lucrurile vor reveni la normal – voiam să spun în primă fază că se vor redefini, dar o să vedem cum și când. Cea mai predispusă categorie de persoane ce va avea de suferit în următoarele luni, din punctul meu de vedere, al celui care lucrează în spațiul online deja cu această categorie, este reprezentată de cuplurile de 40+ care, datorită faptului că sunt nevoite să stea împreună, să interacționeze, partenerii să-și redescopere defectele și calitățile în unele cazuri, dar foarte puține, ele vor avea cel mai mult de suferit. La fel și cuplurile ce au copil mic. 2 până la 5 ani. De ce? Datorită faptului că nevoile copilului între 2 și 5 ani sunt atât de diferite în contrast cu noțiunea de permisiune a izolării – ce putem face în izolare, încât cuplul se va distruge.

D.B.: Vreau să vă întreb, căci mi se pare foarte important, ca să înțelegem până la urmă, de ce ne este atât de greu să ne adaptăm unui nou stil de viață? Erau foarte multe postări de tipul – alți oamenii au mers în război și nu li s-a întâmpalt nimic, noi nu putem să stăm în casă o lună/două pentru a putea trece peste această pandemie. Și exista o întreagă discuție pe acest subiect. De ce ne este atât de greu psihic să ne adaptăm, să putem să asimilăm până la urmă această perioadă?

Radu Leca: E simplu! Avem de-a face cu o impunere. Tot ce înseamnă impunere este greu. Noi am învățat, în ultimii 30 de ani, că impunerea este rea.

D.B.: Domnule psiholog, voiam să vă întreb cât de afectată a fost societatea din România pentru că am văzut informații dinspre Statele Unite ale Americii acolo unde, spuneam și la începutul interviului, a crescut foarte mult numărul de persoane care au nevoie de tratamente antidepresive, împotriva anxietății, pentru a trece peste această perioadă.

Radu Leca: Ca și psiholog vă spun lucruri corecte pentru mintea și viața noastră ce va urma începând din 15 mai. Este foarte ușor să apelezi la un psihiatru pe care să îl convingi, cu puțin teatru, că ai nevoie de anxiolitice sau că ești atât de trist încât ai nevoie de antidepresive. Numai că nu este cea mai bună variantă pentru noi. Atât anxiolitice, cât și antidepresivele produc schimbări mari și foarte mari. Oamenii de îndepărtează de realitate. Dacă nu ar fi existat aceste medicamente, oamenii ar fi fost nevoiți să-și regândească structura interioară și cu ajutorul unui simplu consilier de dezvoltare personală bun și foarte bun, cu educație, ar fi putut trece peste majoritatea, nu toate, elementelor ce conduc la anxietate și depresie. Mai puțin în cazuri particulare când depresia are și cauze organice.

Când un subiect știe că poate apela la medicamente și să se comporte sau să se simtă ok respectiv să nu mai simtă nici izolarea, nici timpul, cu siguranță este o variabilă pe care o ia în considerare. Dar, ca tată, soț, fiu și psiholog vă spun așa: programul este cel care odată gândit strategic și aplicat corect în viața noastră ține la distanță atât depresia, cât și anxietatea. Lipsa programului favorizează apariția depresiei și anxietății.

D.B.: Cum își pot recăpăta oamenii inițiativa după această perioadă, cum se pot motiva după o perioadă de timp după care lucrurile s-au schimbat în viața lor. Poate unii au rămas fără locurile de muncă pe care le aveau, au intrat în șomaj tehnic. Poate mulți dintre ei nu mai simt acea zvâcnire în interiorul lor care le dădea până atunci acel impuls să își ducă viața în mod normal

Radu Leca: Întrebarea o pot cataloga ca fiind profund depresivă. De ce? Fiindcă automat răspunsul ar trebui să fie așa: da, cu siguranță lucrurile astea s-au întâmplat, oamenii au nevoie de o remotivare, da, ei sunt la pământ și eu vin și spun așa: De ce ar trebui toți oamenii să fie demotivați și depresivi și triști?! Eu consider că această perioadă care ne-a îndepărtat de factorii de risc emoțional de până înainte de COVID și ne-a apropiat de tot ceea ce înseamnă sine, eu personal, a fost o perioadă benefică pentru cei care au înțeles asta. De restart personal. Tot ceea ce nu am putut face pentru noi, că nu aveam timp, am putut face în ultimele luni. Am citit cărțile la care am visat, ne-am făcut programul în așa fel încât toată lumea a fost mulțumită în jurul nostru, am dezvotat proiecte în spațiul online care ne-au permis accesarea noțiunii simple de ridicare a stimei de sine. Nu totul este atât de negru! După 15 mai, în conformitate cu majoritatea update-urilor care vor fi făcute de stat, fiindcă, dragilor, cu siguranță va fi 15 mai 0.1/0.2/0.3 în funcție de update-urile pe care statul român le va realiza, noi vom știi ce vom face cu viața noastră – de la căutarea unui job, până la refacerea vieții personale.

D.B.: Aș mai avea o întrebare, domnule psiholog, sunt sigur că sunt multe persoane care vor urmări acest interviu, multe persoane în cuplu, că tot vorbeam despre cupluri mai devreme. Ce trebuie să facă pentru a rezista în această perioadă?

Radu Leca: Uite, pe vremuri, existau niște filmulețe la TV în care ni se arăta viața pe navele spațiale ce parcurgeau distanțe mari. Tipul de program, fiecare oră avea tipicul ei, fiecare zi mirosea altfel, în fiecare zi se mânca altceva, în fiecare zi oamenii făceau dragoste cu anumită intensitate, altfel pe zile, ascultau alt gen de muzică. Noi putem înțelege așa: cuplul nu se bazează doar pe rutină, dar, când noțiunea de impunere a rutinei ca să reziste cuplul este impusă în mod real, activată de fapt, va trebui să înțelegem în mod special rutina fiecăruia dintre noi și ce îi place fiecăruia dintre noi să facă în așa fel încât să creem un program stabil emoțional și cognitiv pentru fiecare partener din cuplu ca rezultatul, la începutul lunii septembrie, să fie unul pozitiv. Este foarte ușor să te închizi într-o cameră și să spui că faci ce vrei, când vrei, să vorbești orice cu oricine, să distrugi cuplul. Este foarte greu să stai de vorbă cu partenerul tău, să ajungeți la un consens comun, să realizați liste împreună, în mod real, scrise, cu privire la lucrurile care vă plac sau vă enervează și să creați de comun acord un program care să nu vă izoleze, ci să vă aproprie. Nu este simplu, este al naibii de greu.

D.B.: Mie mi se pare că tocmai comunicarea ne strică raporturile interumane – lipsa comunicării de fapt.

Radu Leca: Atât timp cât există ură, agresivitate și ton ridicat – cuplul nu există. Nu ai cum să ceri sex unui partener la care, cu două secunde în urmă, ai urlat. Și nu ai cum să ceri tandrețe unui om pe care l-ai jignit cu 2 secunde înainte. Grijă mare la ceea ce spunem și ceea ce facem.

D.B.: Sunt multe persoane care justifică aceste comportamente spunând că este o perioadă dificilă, asta e situația…

Radu Leca: Când ești tensionat faci sex, faci fitness, te apuci să colorezi, să pictezi, muți lucruri prin casă, faci schimbări – în niciun caz nu vorbești urât cu partenerul din cuplu.

D.B.: Vă mulțumesc foarte mult, domnule psiholog, pentru toate informațiile pe care ni le-ați furnizat și pentru faptul că ați acceptat să participați la acest interviu!

Radu Leca: Cu drag!

D.B.: Cu siguranță ne vom mai revedea pe această platformă și vă urez o zi frumoasă

Radu Leca: Numai bine!

D.B.: La revedere!

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment