R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

0 Comment
190 Views

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, învingându-l pe președintele în exercițiu, socialistul pro-rus Igor Dodon, devenind deopotrivă al șaselea președinte din istoria țării și prima femeie în această funcție la capătul unui scrutin considerat decisiv pentru viitoarea orientare strategică a Chișinăului.

După centralizarea a 100% din voturi, Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,75%, reprezentând 943.486 din sufragii , în timp ce Dodon a fost votat de 690.141 de cetățeni, reprezentând 42,25%, informează Comisia Electorală Centrală.

Conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, s-au prezentat la urne peste 52,78% dintre cetățeni. De asemenea, din totalul celor 1,64 milioane de voturi, peste 260.000 au fost înregistrate în diaspora, în ceea ce reprezintă o prezență record în afara țării.

Maia Sandu a câștigat scrutinul și în capitala Chișinău, obținând peste 200.000 de voturi. De asemenea, după numărarea a 70% din voturile exprimate în diaspora, candidata pro-europeană a obținut aproape 150.000 de voturi, reprezentând peste 90%. Victoria de la aceste alegeri reprezintă și o revanșă politică, după ce Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Igor Dodon la o diferență de 67.500 de voturi.

Cu 3,5 milioane de locuitori, Republica Moldova se numără printre cele mai sărace ţări din Europa şi până la 40% din populaţia sa, conform estimărilor, a plecat în străinătate pentru a scăpa de sărăcie.

Înconjurată de Ucraina pro-occidentală şi România, membră a Uniunii Europene, Republica Moldova a fost zguduită în 2015 de un uriaş scandal de corupţie legat de dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci naţionale, echivalent cu 15% din PIB, aminteşte agenţia franceză de presă.

Uniunea Europeană a încheiat un acord privind legături comerciale şi politice mai strânse cu Republica Moldova în 2014, dar a devenit din ce în ce mai critică cu privire la palmaresul său privind reformele. Ţara s-a confruntat cu o instabilitate politică în ultimul deceniu.

Fost prim-ministru, Maia Sandu, care a lucrat pentru Banca Mondială, a creat o surpriză conducând primul tur al alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie cu 36% din voturi faţă de circa 33% pentru Igor Dodon, datorită unui sprijin fără precedent al alegătorilor care votează în străinătate, comentează AFP.

De asemenea, Maia Sandu a primit sprijin și din partea Bucureştiului, care are legături istorice puternice cu Chişinăul, și mesaje de sprijin din partea președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Ludovic Orban. Totodată, Sandu a primit mesaje de sprijin din partea ministrului german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi a fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk.

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Leave your comment