Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord se autoizolează

0 Comment
252 Views

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, vicepreședinte al partidului naționalist, pro-independență din Irlanda de Nord se autoizolează după ce un membru apropriat al familiei a fost confirmat a fi infectat cu COVID-19.

Liderul Sinn Féin, Michelle O’Neill, care este și prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, e așteptată ca astăzi să facă o declarație referitoare la situația infecțiilor cu SARS-CoV-2 în partid. De asemenea, aceasta este testată în momentul de față, ținând autoizolarea sa.

O’Neill și liderul Partidului Democratic Unionist, Arlene Foster, conduc împreună frontul comunității guvernamental din Irlanda de Nord, o instituție cheie în conducerea țării, drept obținut în 1998 prin pactul de pace “Good Friday”. Mary Lou McDonald este președinte al Sinn Féin și lider al opoziției în Republica Irlanda.

Sinn Féin a fost criticat pe scară largă de către presă, deoarece în ultimele luni ale acestui an a ignorat încălcarea regulilor de distanțare socială.

Michelle O’Neill a fost implicată și într-un eveniment controversat, când a participat alături de mii de activiști ai Sinn Féin și alți suporteri ai partidului, ce s-au adunat pe străzile din Belfast, capitala Irlandei de Nord, în vestul catolic al orașului pentru înmormântarea, de pe 30 iunie a veteranului Bobby Storey, militant al armatei republicane irlandeze. De asemenea și luptător pentru uniunea cu Republica Irlanda.

Evenimentul a fost categorisit a fi controversat, deoarece O’Neill a fost surprinsă de mass-media ca nepurtând mască de protecție, de aceea oamenii legii au intrat rapid pe fir și cer să discute cu O’Neill despre nerespectarea restricțiilor.

Sursa foto: https://www.irishnews.com/picturesarchive/irishnews/irishnews/2020/07/08/152616258-3f6c56f4-bd3c-4619-bece-0ddc93f72110.jpg

Până în momentul de față, O’Neill a afirmat încă de joi, 8 octombrie că încă nu a fost interogată de către autoritățile competente.

Săptămâna aceasta au fost și mai aprige restricțiile COVID-19, vorbind de Rep. Irlanda, deoarece au fost impuse interdicții asupra restaurantelor, cafenelelor, barurilor și altor facilități, astfel că clienții numai pot păși în interiorul acestora.

Pe lângă aceste măsuri, au fost instalate puncte de control ale poliției spre a-i intimida pe indivizi să iasă din carantina impusă asupra comitatelor de unde provin. Cu toate acestea, cele mai ridicate rate ale persoanelor confirmate a fi infectate cu COVID-19 din Rep. Irlanda sunt exact la granița cu Irlanda de Nord.

Spre deosebire de Rep. Irlanda, în Irlanda de Nord restricțiile sunt mai lejere. Față de Rep. Irlanda, administrația centrală a Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord, îi permite provinciei să se mențină într-o carantină economică mult mai relaxată deoarece fondurile provin de la guvernul central al regatului.

În Republica Irlanda au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 40,086 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 1,817 de persoane au decedat, iar 23,364 au fost vindecați. Populația totală a țării este de 4,952,690 de locuitori.

În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 561,815 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 42,592 de persoane au decedat, însă nu se știe rata celor care au fost vindecați. Populația totală a țării este de 67,983,287 de locuitori.

În Irlanda de Nord au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 17,110 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 587 de persoane au decedat, însă nu se știe rata celor care au fost vindecați. Populația provinciei este de 1,893,700 de locuitori.

În Țara Galilor au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 28,262 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 1,644 de persoane au decedat, însă nu se știe rata celor care au fost vindecați. Populația țării este de 3,152,900 de locuitori.

În Scoția au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 35,787 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 2,538 de persoane au decedat, însă nu se știe rata celor care au fost vindecați. Populația țării este de 5,463,300 de locuitori.

În Anglia au fost înregistrate până pe 9 octombrie 2020, 480,656 de cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus, din care 37,823 de persoane au decedat, însă nu se știe rata celor care au fost vindecați. Populația țării este de 56,287,000 de locuitori.

Sursa: Politico.EU și WorldoMeters.Info, Office of National Statistics of the United Kingdom, New York Times.

https://www.politico.eu/article/sinn-fein-leader-self-isolating-coronavirus-family-member-tests-positive/
Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Statele Europene impun noi măsuri dure în urma creșterii numărului de cazuri

Organizația Mondiala a Sănătății atrage atenția asupra situației epidemiologice de...

Leave your comment