Președintele Iohannis: starea de alertă va fi prelungită. Ce măsuri se vor adopta după 15 iunie

0 Comment
177 Views

Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi, 9 iunie 2020, o declarație la Palatul Cotroceni despre noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare începând cu 15 iunie. Iohannis a vorbit și despre ce spații accesibile publicului se vor redeschide începând cu data de 15 iunie 2020.

Președintele Klaus Iohannis: „Redeschidem mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private, atenție, nu publice, private, cu numărul un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior. 

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă, nu obligatorie, dar va fi posibilă, după 15 iunie, redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private. 

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății. 

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, atenție, exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați. 

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv de autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor, ușor să renunțăm la unele din aceste măsuri acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi în România să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate, în relația cu statele unde numărul de îmbolnăviri din ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în media ultimelor 14 zile. 

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri, ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. 

În acest sens însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacționa imediat și noi. 

Starea de alertă – având în vedere că nu avem un număr în scădere semnificativ al numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți. Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit „starea de alertă”. (…) Distanțarea, portul măștii, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. 

Evident, Guvernul va dezbate în ședința de guvern această chestiune dar, repet, măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. ”

Perioada prelungirii stării de alertă va fi discutată în următoarea ședință de guvern. Românii sunt rugați în continuare să respecte măsurile de precauție și restricție pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Leave your comment