Populismul îl constrânge pe președintele Braziliei să ceară reluarea meciurilor de fotbal

0 Comment
188 Views

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, face presiuni pentru a relua ritmul normal al vieții economice, sociale și culturale pe fondul mortalității uriașe provocate de noul coronavirus în țară lui.

Unul dintre domeniile foarte populare pe care le integrează abil în discursul populist liderul brazilian este sportul rege. Bolsonaro insistă să se reînceapă campionatul național și meciurile de fotbal așa cum cere și publicul microbist. Acest lucru este în contradicție totală cu opinia cluburilor, a impresarilor și a jucătorilor, care preferă să aștepte până când nivelul îmbolnăvirilor va scădea. În același timp, în vreme ce guvernul federal încearcă să adopte politici pentru repornirea economiei, autoritățile locale vor să mențină carantină pentru a opri răspândirea virusului.

Decizia asupra repornirii competițiilor sportive profesioniste reprezintă o provocare pentru fiecare stat al lumii, dar pentru Brazilia, unde fotbalul trezește pasiuni uriașe, discuțiile sunt foarte aprinse, iar societatea este polarizată.

Președintele a declarat că saloanele de înfrumusețare, frizeriile și sălile de fitness vor fi redeschise, deoarece ele reprezina afaceri esențiale, însă guvernatorii statelor refuză să vină cu o directiva clară în ceea ce privește sportul. Aceștia nu vor să precizeze în mod clar când o să deschidă și infrastructura pentru antrenament a fotbaliștilor.

Federația Braziliană de Forbal face un apel la prudență, iar cluburi importante din Rio de Janeiro – precum Botafogo și Fluminense au spus că se opun inițiativei lui Bolsonaro, iar fostul câștigător al Cupei Mondiale din 1994, Rai, acum președinte la Sao Paulo, a spus că gestionarea crizei de către președintele țării este iresponsabilă și că nu o să repornească activitatea prea curând.

Ieri, Brazilia înregistra un număr de 182.798 cazuri active de coronavirus (puteți vedea și din graficul de pe pagina principală www.facemspitale.ro), în creștere cu 16.508 față de ziua precedentă, iar declarațiile președintelui brazilian vin în contextul în care OMS anunța zilele trecute că America de Sud este “noul epicentru” al pandemiei.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment