Partidele politice primesc mai mulți bani de la an la an

0 Comment
76 Views

Odată cu 2015, partidele sunt direct subvenționate din PIB-ul României, fără să mai aibă o sumă fixă anuală.

Încă din 2015 partidele își pot mări subvențiile printr-o lege impusă de fosta conducere, iar odată cu creșterea și revenirea economică a țării, acestea aproape și-au dublat veniturile de la stat. Astfel că, odată cu sporirea veniturilor statului, partidele primesc sume mult mai mari de la an la an, mai ales din pricina faptului că România se află în creștere economică accentuată fiind o țară în dezvoltare. De aceea, în urmă cu aproape cinci ani, au crescut subvențiile pentru partide cu peste 20% între 2015-2017, iar recent cu aproximativ 32% între 2015-2020.


Sumele din subvenție au crescut de la an la an, înregistrând un salt spectaculos: de șase ori mai mai mult decât în 2017 și de 20 de ori mai mult decât în 2015. Totul a fost posibil datorită unui amendament depus de fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, la legea finanțării partidelor politice. Prin acesta, partidele politice pot primi anual subvenții ce nu pot depăși, în total, 0,04% din PIB.” – au scris anul trecut cei de la Europa Liberă.

Totodată ceea ce devine din ce în ce mai periculos este faptul că un singur partid câștigă mai mult decât toate celelalte partide la un loc. Puteți concluziona acest lucru numai după ce explorați clasamentele subvențiilor comparative între 2015, 2017 și respectiv 2020.

Mai mult de atât, “pe lângă banii din subvenție, partidele beneficiază și de decontarea sumelor cheltuite în campaniile electorale. (Fostul) Guvern(…) Dăncilă a permis, printr-o Ordonanță de Urgență din luna martie, ca subvenția să poată fi folosită și în campania electorală.

Legile care permite acest lucru este LEGEA nr. 334 din 17 iulie 2006 (*republicată*)privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale*). Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 23 iunie 2015. Puteți viziona legile accesând link-ul de mai jos.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/169064
Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


În 2016 autoritățile promiteau 150 mil. de Euro pentru trei spitale regionale. Unde sunt spitalele?

Vasile Dîncu, fost vicepremier al României, dar și fost Ministru...

Investițiile nete în economie s-au ridicat la 41,6mld. RON. Află în ce s-a investit anul acesta

Investițiile nete realizate în economia de stat se apropie de...

Leave your comment