Pacienții care suferă de boli cronice au fost neglijați în timpul pandemiei, arată raportul OMS

0 Comment
280 Views

Studiul publicat pe 1 iunie de Organizația Mondială a Sănătății arată că pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ serios în prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile. Studiul a fost efectuat pe 155 de țări și a fost desfășurat pe parcursul a trei săptămâni ale lunii mai. Sistemele de sănătate din întreaga lume au fost afectate, cu atât mai mult cele din țările sărace.

Această situație este îngrijorătare deorece persoanele care suferă de boli netransmisibile au un risc crescut de a se infecta cu noul coronavirus și de a face o formă severă a acestuia, care ar putea să le pună capăt vieții.

Rezultatele raportului OMS

Mai mult de jumătate (53%) din țările analizate au întrerupt parțial sau complet tratamentele pentru persoanele care suferă de hipetensiune; 49% pentru tratamentul diabetului și al complicațiilor legate de diabet; 42% pentru tratamentul cancerului și 31% pentru urgențe cardiovasculare. Serviciile de recuperare, de asemenea, au avut de suferit în 63% dintre țări.

În majoritatea țărilor, mai exact 94% dintre acestea, personalul medical care se ocupa de tratamentul acesteor boli netransmisibile a fost parțial sau complet relocat pentru tratatarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Mai mult de 50% dintre state au amânat programele publice de screening (pentru afecțiuni precum: cancerul de sân sau cervical). Măsurile luate au fost în concordanță cu recomadările inițiale pe care OMS le-a oferit, și anume minimizarea ingrijirilor care nu sunt urgente în perioada luptei cu pandemia.

Confrom rezultatelor studiului OMS, cele mai frecvente motive care au dus la întreruperea sau reducerea serviciilor pentru boli netransmisibile au fost anularea tratamenteor în curs, reducerea transportului public și lipsa personalului medical (din cauza relocării). În 20% dintre țări, una dintre cauzele principale a fost lipsa medicamentelor, diagnosticelor sau tehnologiei necesare.

Există o legătură între nivelurile de perturbare al servicilor pentru tratarea bolilor netransmisibile și evoluția focarului de COVID-19 într-o țară. Serviciile devin din ce în ce mai perturbate pe măsură ce numărul cazurilor crește.

„Studiul confirmă ceea ce auzim de o perioadă încoace. Anume că mulți oameni care au nevoie de tratament pentru cancer, boli de inimă sau diabet nu au beneficiat de serviciile și medicamentele necesare de când a izbucnit pandemia Covid-19. Este vital ca țările afectate să găsească metode noi de a asigura aceste servicii medicale, chiar dacă se luptă în continuare cu coronavirusul”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Bolile netrasmisibile omoară anual 41 de milioane de oameni, echivalentul a 71% din totalul deceselor la nivel global. În fiecare an, mor 15 milioane de persoane bolnave de astfel de boli, cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani. Mai mult de 85% dintre aceste decese „premature” se ptrec în țări în curs de dezoltare sau sărace, arată raportul OMS.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment