Organizația Salvați Copiii acuză impactul știrilor false asupra copiilor: aproape jumătate dintre ei sunt expuși anxietății și panicii

0 Comment
954 Views

În ultima vreme, mai ales în perioada pandemiei de coronavirus, fenomenul fake news s-a amplificat considerabil. Apariția numeroaselor teorii ale conspirației cu privire la cauza (în laborator a) producerii noului coronavirus sau a “soluțiilor” care propun tratamente miraculoase obțin mii de distribuiri în mediul online. Una dintre fake-news îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul.

Numărul uriaș de știri false menite să atragă atenția și să incite publicul prin clickbait pot dăuna inclusiv copiilor. Știrile false, precum cea care leagă apariția virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G, pot instiga la violență și la distrugerea de bunuri, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaților unor companii de telefonie mobilă.

La fel de larg distribuite și de periculoase au fost și acele știri toxice care promovau tratamente alternative sau modalități naturiste de prevenție pentru noul coronavirus. Oamenii dau crezare acestor minciuni în ciuda faptului că autoritățile medicale din mai multe țări au atenționat populația că astfel de suplimente miraculoase nu doar că nu au nici o acțiune asupra Covid-19, dar pot provoca diverse probleme asupra celor care le consumă.

Imagine preluată de pe pagina Salvați Copiii

O analiză realizată de Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei COVID-19 arată că aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor. Doar 11% dintre participantii la sondaj afirmă că verifică informația din surse oficiale sau că se consultă cu cei apropiați (17%).[1]

Doar jumătate dintre copii (48%) știu ce este o știre falsă, iar un număr semnificativ de respondenți (22%) declară că la televizor sau în publicațiile de știri online nu pot fi difuzate știri false.

“Copiii sunt extrem de vulnerabili în fața anxietăților sociale, iar expunerea la știri false acutizează starea de neliniște și panică. Izolarea, lipsa rutinei școlare și a interacțiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei și expunerea excesivă la știri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie” declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

Pentru a preveni dezinformarea, Organizația Salvați Copiii lansează inițiativa „Știrile false pe înțelesul tuturor”, prin care urmărește oferirea de informații corecte și resurse adresate copiilor, precum și părinților sau cadrelor didactice, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare înțelegerii acestui fenomen și depășirii contextului actual.   

Pagina dedicată https://bit.ly/2yWFJX6 oferă atât informații grafice și recomandări specifice referitoare la fenomenul știrilor false, cât și detalii despre dialogurile cu specialiștii în psihologie, jurnalism și educație, ce vor fi organizate online și vor fi disponibile gratuit publicului larg.


[1] Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din 32 de județe și București, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment