Îngrijorările studenților și ale specialiștilor din diferite domenii despre locurile de muncă ale viitorilor absolvenți din 2020. Șomajul amenință tinerii români

0 Comment
419 Views

Perioada de izolare din contextul actual al pandemiei de Coronavirus afectează vizibil toate domeniile. Deși mai multe companii vin cu oferta unui loc de muncă remote, tot mai mulți angajați sunt concediați sau trecuți în șomaj tehnic. România are la momentul actual un număr de 1.031.152 contracte suspendate și 266.473 de contracte încetate, conform datelor de pe site-ul Ministerului Muncii. Acest lucru se datorează faptului că unele companii nu s-au acomodat la lucrul de acasă, producția s-a redus, clienții de altă dată au renunțat să mai cumpere diverse produse sau servicii sau pur și simplu anumite domenii de muncă nu oferă posibilitatea lucrului de la distanță.

Studenții par a fi din ce în ce mai îngrijorați că nu își vor găsi un loc de muncă după terminarea studiilor de anul acesta. FacemSpitale.ro a încearcat să găsească diferite soluții și răspunsuri de la persoane cu experiență în diferite domenii.

Am stat de vorbă cu mai mulți studenți din ani terminali și specialiști din diverse domenii despre cum s-au adaptat izolării și despre cum au încercat să normalizeze cât de mult au putut activitățile pe care le desfășurau zi de zi, de la modul de a lucra până la desfășurarea cursurilor online.

Andreea Berindei, studentă la Universitatea din București: „În prezent sunt anul III la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Publicitate. Lucrez part-time, patru ore, pentru agenția de publicitate Isobar, Dentsu Aegis, ca Social Media Community Manager. Personal, am fost afectată doar pe partea socială, eu fiind genul de persoană implicată în multe tipuri de activități și, fiind și extrovertită, lipsa contactului cu prietenii mei m-a afectat psihic. Munca oricum o făceam în mare parte de acasă, nu a fost o schimbare foarte mare pe acest plan. Pot spune că mi-a prins bine și nu prea această perioadă, am realizat că pot fi productivă de acasă. Știam oricum acest lucru despre mine, doar că în lipsa factorului social, mi-e greu să fiu productivă mult timp deoarece nu sunt genul care să își facă treaba doar din plictiseală, trebuie să am parte și de momentele de relaxare și de socializare față în față.

Cât despre locurile de muncă, la început va fi greu, pentru că mulți sunt afectați. Probabil că se vor pune multe posturi la bătaie, dar și oamenii vor căuta mult mai acerb, având în vedere că vom ieși din casă și lucrurile vor „reveni la normal” fix în perioada când se finalizează anul universitar și vor fi mulți tineri care își vor căuta un job.”

Nicoleta Răducanu, studentă la Academia de Studii Economice din București: „Sunt studentă la Faculatea de Business și Turism, anul III, și nu sunt angajată momentan. Aș dori să-mi încep cariera într-o agenție de turism sau orice altceva ce ține de domeniul turismului. Mi-aș dori să îmi pot deschide o pensiune, restaurant pentru a pune în practică informațiile acumulate în cei trei ani de facultate.

Într-o agenție de turism aș putea aplica 70% din ce am învățat, și mai exact, să realizez circuite turistice, să găsesc cazare pentru un grup de turiști, să fac o planificare amănunțită, cu itinerarii bine puse la punct. Astfel, aș cunoaște mai bine ce obiective turistice importante are fiecare țară, fiecare stat, fiecare regiune a globului.

Pot spune că această situație îmi place și îmi displace în același timp. Ceea ce îmi displace este faptul că nu mai pot interacționa cu profesorii, cu colegii de facultate, cu restul societății. Totodată, fiind an terminal, mi se pare destul de greu să comunic anumite aspecte legate de lucrarea științifică cu profesorul coordonator. În același timp, această pandemie m-a ajutat să economisesc timp, nu mai pierd vremea în metrou, pe drumul spre facultate, nu mai sunt tentată să ies afara fără motiv, să devin o persoană mai productivă. Din punctul meu de vedere, această pandemie va avea efecte destul de vizibile asupra economiei României. Cu toate că autoritățile declară că vom face față cu brio, realitatea este alta.  O să fie destul de greu să îmi găsesc un loc de muncă, în condițiile în care multe societăți concediază personalul. Cu atăt mai mult, găsirea unui post în domeniul turismului este aproape imposibil, acesta fiind extrem de afectat de pandemie. 

Nu consider că voi găsi jobul ideal după toată acestă nebunie, ci mă voi mulțumi cu ce mi se oferă. Cu siguranță că voi face tot ce îmi stă în putere pentru a ajunge la jobul ideal, dar conștientizez faptul că toate persoanele concediate se vor lupta cu mine, ele având acea experiență care se cere mai peste tot.”

Raluca Manolescu, studentă la SNSPA: „Sunt studentă la Facultatea de Științe Politice, specializarea Sociologie și în prezent nu sunt angajată, însă mi-aș dori să-mi continui drumul început vara trecută în domeniul Resurse Umane, în recrutare.

Domeniul în care îmi doresc să lucrez după terminarea studiilor, resurse umane, pe partea de recrutare mai ales, constă în găsirea unor candidați potriviți pentru anumite joburi, selectarea lor în funcție de criteriile pe care trebuie să le îndeplinească și, în cel mai fericit caz, angajarea lor cu succes pe posturile pentru care au fost selectați. Pot spune că situația actuală mi-a dat puțin viața peste cap. Am fost nevoită să părăsesc Bucureștiul, m-am întors acasă, în Buzău, în zona rurală. Un mare avantaj e că mă pot plimba prin propria curte, mă bucur de mai mult stat in aer liber, însă îmi e foarte dor de prietenii mei, de facultate, de ”vechea viață”, dacă îi pot spune așa. Am reușit să mă adaptez, cu greu însă, încă îmi e greu uneori să accept situația și să mă descurc cu izolarea și distanțarea socială.

Cursurile facultății, care acum se țin online, mi se par cumva mai relaxate decât atunci când eram într-o sală în clădirea facultății. Probabil că absolvenții din 2020 vor trebui să se ”împace” cu mai multe schimbări ai căror martori sunt. Probabil în anumite domenii, nevoia de angajați nu va mai fi atât de mare la început, însă sunt sigură că pe măsură ce se va stabili situația economică și medicală prin care trecem, lucrurile se vor așeza cumva. Cât despre planurile mele, am început deja să urmăresc site-urile de joburi, să îmi depun CV-ul acolo unde mi se pare că găsesc ceva potrivit și sunt încrezătoare că în ciuda condițiilor mai puțin prietenoase de acum, vom reuși cu toții să realizăm ce ne-am propus.”

Chițu Ștefania, studentă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”: „Sunt studentă în anul 3 la facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, la secția de Conservare și Restaurare din Sibiu. În prezent nu mai lucrez, dar am lucrat în anul 2 și în semestrul întâi al anului 3 la un birou de arhitectură din Sibiu. În momentul de față am ales să mă axez pe finalizarea studiilor, examenul de licență și pe admiterea la master. Am ales să lucrez într-un birou de arhitectură pentru a deprinde experiență în domeniu. De fapt, motivul principal pentru care m-am angajat a fost acesta, nu pentru o sursă de venit.

Domeniul meu, arhitectura, constă în proiectare. Specializarea de restaurare și conservare îmi oferă posibilitatea de a lucra pe clădiri vechi, clasate sau nu ca monument și să realizez proiectele lor de restaurare. După terminarea studiilor îmi doresc să lucrez într-un birou de arhitectură și, ulterior, după obținerea dreptului de semnătură, să îmi deschid propriul birou. Nu sunt deloc încântată de situația actuală, deși o înteleg și sunt conștientă, respect regulile și măsurile impuse. Fiind în an terminal, pot spune că perioada asta mi-a dat puțin peste cap planurile… Lucrez în continuare pentru facultate, cursurile se țin în continuare online, deși este totul diferit și mult mai complicat pentru că în domeniul meu este nevoie de mult studiu pe teren și discuții continue cu profesorii pentru a duce la capăt proiectele. Asta dacă nu menționăm machetele și lucrul din atelier… dar ne adaptăm și continuăm.

Cursurile s-au desfășurat în mod diferit și examenele se vor susține online. În cazul facultății mele, multe dintre examene presupun desenul, lucru imposibil de realizat online. Totuși, în situația dată, exigențele profesorilor ar trebui să fie aceleași pentru a reuși să modeleze și să pregatească studenții pentru carierele ce îi așteptă. Sper ca această situație să nu ne afecteze, deși deja ne-a furat bucuria ultimelor luni la facultate.”

Specialiștii din diverse domenii și-au exprimat părerea cu privire la situația locurilor de muncă pentru absolvenții de anul acesta, luând în considerare faptul că tot mai mulți români și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în șomaj tehnic:

Ion Barbu, Regulatory Specialist Bayer: „Pretty low chances să se angajeze în domeniu. Mai ales în perioada asta. În sensul că oricum școala nu ne pregătește pentru piața forței de muncă, ne da informații teoretice pe care trebuie să le punem noi mai târziu cap la cap ca să facem ceva concret cu ele. Ceea ce nu e puțin lucru, dacă stăm să ne gândim. Nu știu ce șanse au în general studenții să se angajeze în alte domenii. Pot sa îți spun de domeniul meu: este destul de greu ca, după ce își termină studiile, să se angajeze direct în domeniu. Pentru că școala din România este foarte puțin atractivă, pentru că studenții nu învață cu adevărat și pentru ca joburile bune se găsesc greu. Și sunt ocupate foarte repede de cei care au totuși o brumă de experiență.”

Robert Trandafir, Founder and Managing Partner Gun: „Eu sunt convins că studenții sunt destul de digitalizati și nu au probleme în a se adapta cursurilor online. Am lucrat cu studenți atât la facultate cât și în agenție și, deși se observă că le lipsește socializarea, am constatat o capacitate bună de mobilizare. Deși e o perioadă grea, eu cred că e o bună perioadă de învățare și aprofundare. Depinde foarte mult de profil pentru că e adevărat că sunt domenii serios afectate, dar în același timp sunt și unele care cresc.

Domeniile cele mai afectate în acest moment sunt turismul, HoReCa, organizarea de evenimente, educația privată, comerțul clasic (off-line) și este clar că absolvenții care ar visa la un job într-un astfel de domeniu nu vor putea să se angajeze prea repede. Dar, de exemplu, absolvenții de medicină, farmacie, inginerii, programatorii nu cred că vor avea probleme în a-și găsi un job.

Eu activez în marketing online și, deși pe termen scurt bugetele de promovare sunt afectate, mă aștept la o creștere în următoarea perioadă a pieței de online. Apar foarte multe proiecte care vor avea nevoie de suport pentru promovare online și agențiile vor dori să recruteze oameni tineri dispuși să se dezvolte pe acest segment.

Recomand absolvenților să profite de această perioadă ca să analizeze, să înțeleagă și să devină cât mai vizibili în mediul digital.”

Antonio Momoc, Decan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării : „Profesorii și studenții FJSC s-au adaptat rapid la modul de predare în mediul online, pe Google Meet, Zoom sau Microsoft Teams. Și unii și alții au acuzat oboseala după orele petrecute în fața calculatorului, dar prezența și interacțiunea au fost uneori chiar mai bune decât înainte de criză: la programele de master, de exemplu, profesorii au remarcat o frecvență, o prezență mai bună la cursuri decât înainte de pandemie, asta pentru că munca de acasă le permite studenților să participe și la cursuri. La Învățământul la Distanță studenții au arătat că abia o dată cu criza predarea s-a desfășurat e-learning, așa cum e firesc la programul ID-IFR.

Dacă absolvenții vor avea loc de muncă în contextul crizei economice, depinde de domeniul de activitate. Industria digitală va exploda în perioada următoare. Implementarea soluțiilor online și comunicarea comercială în digital vor crește nevoia de forță de muncă creativă și inovativă. Unele firme vor falimenta dacă nu se vor adapta, dar România are potențial și se diferențiază pe plan internațional prin resursa umană și prin invențiile din industria software. Așadar tinerii bine pregătiți în IT, media digitală, advertising, marketing și PR online nu doar că nu vor avea probleme cu jobul, ci au noi oportunități fie pentru a dezvolta afaceri proprii, fie pentru a aduce valoare companiilor în care se vor angaja.”

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord se autoizolează

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, vicepreședinte al partidului naționalist,...

Leave your comment