OPINIE | De ce riscă România să ajungă focarul de infecție al Uniunii Europene?

0 Comment
192 Views

Premierul Ludovic Orban declara, la sfârșitul lunii iunie, că țara noastră o să achiziționeze 115 milioane de măști care vor fi distribuite categoriilor sociale vulnerabile, însă din cauza procedurilor complicate legate de achizițiile publice acest lucru nu s-a definitivat nici până în ziua de astăzi. Tocmai din acest motiv, România riscă să ajungă un punct roșu pe harta Uniunii Europene, în privința numărului de infectari cu noul coronavirus.

Sursa: Biziday.ro

Cum am ajuns aici?

De-a lungul celor 30 de ani de democrație prin care am trecut, guvernele pe care țara noastră le-a avut s-au preocupat mult prea puțîn de creșterea nivelului de trăi al anumitor categorii sociale. Persoanele care beneficiază de ajutorul social, pensionarii, dar și alte categorii nu se vor putea proteja in cazul unei explozii de noi cazuri de coronavirus.

Un lucru demn de menționat este acela că măștile chirurgicale pe care noi le purtăm sunt de unică folosință. Ele nu pot să fie utilizate de mai multe ori, deoarece pot să fie contaminate chiar și după prima utilizare. Pe lângă faptul că multe persoane nu poartă corespunzător masca, deoarece nu li s-a explicat suficient de mult și de clar cum trebuie să o poarte, mulți oameni nici măcar nu își permit să achiziționeze necesarul de măști pentru a trece sănătoși prin această pandemie.

Lipsa de educație a anumitelor categorii și lipsa de coerență a autorităților, combinate cu sărăcia ne pot duce la un număr uriaș de morți la finalul acestei pandemii, comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană.

Categorii sociale vulnerabile în fața pericolului

Voi începe discuția despre categoriile vulnerabile plecând de la un aspect foarte important pe care foarte puțini îl iau în calcul: coșul minim de cumpărături pentru un trai decent.

În anul 2019, valoarea acestuia se ridică la 560 de euro (adică 2.684 de lei, conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert).

Luând în calcul acest indicator și comparându-l cu datele oferite de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și Institutul Național de Statistică (INS), o să descoperim că la finalul pandemiei COVID-19 riscăm să ne aflăm într-o situație tragică.

Conform datelor oferite de CNPP, aflăm că aproximativ un milion de pensionari trăiesc cu pensia minimă de 704 lei ( aprox. 146 de euro). Tot potrivit CNPP, aproximativ 1,9 milioane de pensionari aveau în 2019 pensii în valoare de cel mult 1.000 de lei. În același timp, conform INS, în România sunt peste 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.335 de lei.

În același timp, nu trebuie să îi uităm nici pe cei peste 200.000 de oameni care beneficiază de ajutorul social. Oameni de care politicienii doar s-au folosit de-a lungul timpului ca tema de campanie, oameni săraci, arătați cu degetul, dar care nu au fost ajutați niciodată cu adevărat.

În aceste condiții, vin și va întreb: Din ce bani să își cumpere toți acești oameni măști, când ei trăiesc de pe o zi pe alta?

Lupta împotriva coronavirusului a devenit o lupta contratimp

Acum câteva ore au fost raportate 1.284 de noi cazuri de coronavirus, iar România își depășește a cincea zi la rând propriul record.Lupta cu virusul despre care vorbea ministrul Marcel Vela în timpul stării de urgență a devenit o lupta contratimp, deoarece este doar o chestiune de timp până când ne vom îndrepta către un număr uriaș de morți pe zi dacă nu vor fi luate niște măsuri coerente.

În același timp, în Franța, o țară cu un număr similar de cazuri, dar cu o populație de 3 ori mai mare decât cea a României, au fost achiziționate 40 de milioane de măști care vor fi distribuite categoriilor sociale vulnerabile.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Leave your comment