OMS: „Este posibil ca acest coronavirus să nu dispară niciodată”

0 Comment
243 Views

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că noul coronavirus ar putea deveni un virus endemic precum HIV, realtează Reuters. OMS avertizează că nimeni nu poate prezice cât va mai circula virusul, însă e nevoie de „un efort masiv” pentru a-l contracara.

„Este important să punem acest lucru pe masă: acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre și este posibil ca acesta să nu dispară niciodată ”, a declarat expertul pentru urgențe OMS, Mike Ryan, într-o informare online.

„Cred că este important să fim realiști și nu cred că cineva poate prezice când va dispărea această boală”, a adăugat el. „Cred că nu există promisiuni în acest sens și nu există date. Această boală se poate trasnforma într-o problemă de lungă durată sau nu. ”

Acesta a spus că întreaga lume a făcut fața în lupta cu virusul. Chiar dacă un vaccin ar fi găsit, lupta ar constitui în continuare un „efort masiv”.

Mai mult de 100 de potențiale vaccinuri sunt dezvoltate la ora actuală, inclusiv câteva în studiile clinice. Cu toate acestea, experții subliniază dificultățile cu care se confruntă în găsirea de vaccinuri eficiente împotriva coronavirusurilor.

Expertul pentru Urgențe al OMS a adăugat că deși există vaccinuri pentru anumite boli, precum rujeola, acestea nu au fost eradicate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS, a adăugat că: „ Traiectoria este în mâinile noastre. Ar trebui să fim preocupați cu toții și să contribuim la stoparea pandemiei.”

Mike Ryan, citat de agenția Reuters, a declarat că deschiderea frontierelor terestre era mai puțin riscantă decât cea a călătoriilor aeriene, care a fost considerată de acesta ca fiind „o altfel de provocare”.

„Trebuie să ne acomodăm cu ideea că va dura ceva timp până această pandemie va fi eliminată”, a concluizonat în cadrul informării online epidemiologul OMS Maria Van Karkhove.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment