Omenia confruntă drama din spitalele din România

0 Comment
199 Views

Cu toții trecem printr-o perioadă grea. Criza de Coronvirus ne-a afectat viața dintr-o dată și ne-a schimbat-o, poate, pentru totdeauna. Și o dată cu viața se schimbă și societatea în care trăim.

Societatea se schimbă, iar noile reguli care se impun transformă relații interpersonale și sociale. Interacțiunile directe dintre noi au scăzut, iar atunci când suntem puși în fața situației de a relaționa față în față privim situația cu scepticism și frică. Nu mai putem avea aceeași încredere în cei din jurul nostru și nu mai abordăm la fel de senin cum tratam socializarea în grupurile de vârstă sau de prieteni înainte de criza coronavirus. Nu ne mai vizităm și nu mai îmbrățișam bunicii de teamă să nu le facem rău. În jurul nostru parcă plutește un aer de frustrare și deznădejde.

În ciuda tuturor acestor lucruri, văd omenie. Văd fundații, ong-uri, companii care se solidarizează și îi ajută atât pe oamenii greu încercați de această boală, cât și pe medicii care din lipsă de echipamente speciale, se luptă cu  virusul „cu mâinile goale”. Oameni binevoitori și altruiști sunt dispuși să ofere din ce au ei pentru a construi o lume un pic mai bună.

Problema sistemului medical din România nu este nouă. A fost mereu aici, lângă noi, printe noi, dar într-un fel am ignorat-o sperând că la un moment dat se va rezolva de la sine. Mulți dintre noi am ales să rămânem acasă, deși ne simțeam rău, pentru a nu fi puși în situația de a ajunge într-un spital mizerabil din care suspectam că nu mai poți pleca sănătos. Câți dintre noi nu au auzit măcar o dată pe cineva spunând: „ La spital mergi cu o problemă și pleci cu altele zece”. Nu e normal! E inacceptabil ca România să aibă cel mai mic buget destinat Sănătații din Uniunea Europenă. E momentul să ne ridicăm și să facem ceva împreună dacă statul român  nu este capabil. Spitalele din România suferă și este de datoria noastră să însănătoșim sistemul care trebuie să se îngrijească de sănătatea publică, a noastră, a tuturor. Dacă statul nu poate să ajute, medicii, asistentele, ambulanțierii, eroii acestor zile au nevoie să le arătăm că le suntem recunoscători și că ne mobilizăm pentru a începe schimbarea. Efortul nostru este foarte mic dacă îl comparăm cu sacrificiul pe care îl fac cei care salvează vieți zilnic.

Ana-Maria Tabarac

Editor Facemspitale.ro

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Leave your comment