O prezență mare la vot, variabila decisivă pentru alegerile locale din București

0 Comment
44 Views

Primăria capitalei pare să fi rămas singura necunoscută a acestor alegeri locale, lupta este una strânsă, iar rezultatul final a devenit dependent de numărul oamenilor ce vor ieși astăzi la vot. Dacă la europarlamentare/ prezidențiale, unde studenții și chiriașii pot vota pe listele suplimentare, orașul se transformă într-o fortăreața anti- PSD, la parlamentare și locale aceste grupuri ies din ecuație.

Așadar, pentru București se conturează doua scenarii posibile, o prezență mică la vot îi va oferi Gabrielei firea încă 4 ani în funcția de primar general, în timp ce o prezență crescută îl va propulsa pe Nicușor Dan în această funcție.

“La 30 la sută, câștigă sigur Gabriela Firea. La 50 la sută, câștigă sigur Nicușor Dan. Așadar, 40 la sută e „la bătaie”. Așa arată calculele specialiștilor, și dacă analizăm evoluția votului de acum 4 ani, scenariile par a fi corect conturate.

În București sunt posibile 1.800.000 de voturi, iar în 2016 Gabriela Firea a câștigat primăria cu doar 246.000 dintre ele, prezența la vot fiind de doar 33%. Cu toate acestea, cursa pentru primărie este cu mult diferită față de acum 4 ani cand PNL-ul a schimbat candidații pe bandă și dreapta nu avea un candidat unic.

Astfel, o prezență crescută la vot, de peste 40 la sută îi va da șansa candidatului dreptei la 4 ani în funcția de primar general al capitalei. Daca cei 246.000 de alegători care au votat în 2016 pentru PSD par a fi nucleul dur al partidului, nehotărâții au șansa să  facă diferența în această întrecere.

Rezultatul din 2016, exprimat în număr de voturi:

  • Gabriela Firea: 246.000
  • Nicușor Dan: 175.000
  • Cătălin Predoiu: 64.000
  • Robert Turcescu: 37.000

Prezență la vot în 2016: 33.23% (595.822 de voturi)

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Școlile din București se pregătesc de scenariul roșu

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat astăzi că instituțiile de...

Leave your comment