Noul coronavirus: pretextul perfect pentru dezinformare și apariția de noi teorii ale conspirației

0 Comment
256 Views

În ultimele luni, știrile despre noul coronavirus au monopolizat agenda media. Întreaga noastră existență a suferit schimbări majore și tulburătoare. Momentul în care ne vom putea „reveni la normal” este necunoscut și, cel mai probabil, este strâns legat de găsirea unui vaccin. În acest context, EUvsDiSiNFO a făcut un mic inventar al celor mai noi teorii ale conspirației în legătură cu COVID-19.

În condiții de incertitudine – anxietatea provocată de apariția unei noi boli, instabilitatea economică, izolarea socială și restricțiile drastice ale guvernului- nu este de mirare că infomațiile trunchiate și parțial eronate (misinformation) sau dezinfomarea (disinformation) și-au făcut loc în mintea oamenilor. Incertitudinea ne face să căutăm răspunsuri simple care să ne ajute la înțelegerea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să creăm scurtături mentale (shortcuts) și erori de logică care ne determină să îmbrățișăm concluzii false. În același timp, infodemia actuală este, de asemenea, exacerbată de ecosistemul de stimulare emoțională a mediului online și în special social media – care favorizează informații ieftine, de calitate scăzută, senzaționale, cu un apel emoțional puternic în defavoarea conținutului de înaltă calitate, riguros cercetat, arată EUvsDiSiNFO.

Deși tările lumii încep să iasă din carantină și încearcă să găsească metode de a face față virusului, teoriile conspirației în legătură cu noul coronavirus domină online-ul. Un exemplu este videoclipul numit “Plandemic” care a strâns 8 milioane de vizualizări, în care criza de COVID-19 este prezentată ca fiind provocată de oculta mondială în demersul lor de a profita și a-și maximiza influența.

E adevărat, nu toți cei care distribuie astfel de informații au scopuri malițioase. În timp ce o parte dintre ei o fac pentru profit (din clickbait) sau din dorința de recunoaștere socială, mulți dintre ei sunt de fapt simple victime ale decepției, care contribuie la răspândirea unor astfel de informații pentru că și ei, la rândul lor, au ajuns să creadă în ele.

EUvsDiSiNFO apreciază că nu este surpinzător faptul că această explozie de teorii ale conspirației se potrivesc perfect cu dezinformarea Kremlinului, care se ocupă cu propagarea unor astfel de teorii ale conspirației în diverse arii (Soros, Bill Gates, „elitele globale”etc).

Teorii despre noul coronavirus au fost răspândite de mass-media pro-Kremlin încă de la începutul epidemiei; unul dintre primele cazuri înregistrate de EUvsDiSiNFO a fost pe 22 ianuarie, unde se afirma că virusul a fost „elaborat probabil într-un biolaborator al NATO”. Originea acestei teorii a conspirației în mass-media (cu legătura către Kremlin) este confirmată de Semantic Visions, o firmă de analiză a datelor, care a descoperit că prima menționare a COVID-19 ca fiind o armă biologică a SUA a venit din partea tvzvezda.ru, domeniu deținut de stat și operat de Ministrul Apărării din Rusia, pe 20 ianuarie. Această știre a fost repetată sub diferite forme chiar și în aceste săptămâni.

Bill Gates și planul său diabolic de „vaccinare și microcipare”

EUvsDiSiNFO a sesizat o aliniere a teoriilor conspirației în rândul mediei pro-Kremlin și răspândirea acestora și pe alte canale. Bill Gates și planul său diabolic de „vaccinare și microcipare” a fost lider de audiență. Gates este, de asemenea, acuzat în mod absurd că ar fi paralizat 496.000 de copii din India prin vaccinul de anti-poliomielită și că ar încerca să reducă populația lumii în următorii 15 ani cu ajutorul vaccinurilor. În realitate Bill Gates a avertizat de mult guvernele occidentale despre pericolul de a fi nepregătit pentru o nouă pandemie globală și a mobilizat resurse semnificative în lupta împotriva coronavirusului, inclusiv pentru dezvoltarea unui vaccin. Drept urmare, el a devenit ținta activiștilor anti-vax – iar media pro-Kremlin pare mai mult decât fericită să îi susțină.

Alte teorii ale conspirației pretind că „elitele globale” orchestrează pandemia. Există păreri conform cărora Organizația Mondială a Sănătății este parte din guvernul global (oculta) și că pandemia este un joc coordonat de industriile media, telefonie mobilă și de cele farmaceutice; că masonii au început să „reducă” populația Ucrainei. O altă teorie susține că „maeștrii diabolici ai întunericului” au produs pandemia și că ei „comit un genocid în masă”.

Noul coronavirus și tehnologia 5G

O altă teorie a conspirației cu priză și la publicul din România susține că pandemia este un instrument de control în masă și leagă noul coronavirus de tehnologia 5G, lucru care a dus la mai multe atacuri și acte de vandalism împotriva turnurilor de telefonie, în mai multe țări europene (ex. Marea Britanie). News Front a pretins în mod fals, de asemenea, că secretarul Apărării din America a recunoscut că 5G reprezintă o amenințare pentru oameni (lucru neadevărat).

Alte teorii conspiraționiste au pretins că virusul se răspândește în funcție de rasă, că urmărește să îi lichideze pe cei mai vârstă, că nu există pandemia și că noul coronavirus se comporta la fel ca orice gripă, sau chiar că testele de coronavirus infectează pacienții din Italia și Spania.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment