Noi informații. Unele persoane care au fost infectate cu coronavirus dezvoltă anticorpi, dar aceștia atacă corpul, nu virusul.

0 Comment
38 Views

Studiul, derulat pe 52 de pacienți din Atlanta (cazuri severe de coronavirus) poate ajuta la găsirea unei explicații pentru pacienții care continuă să prezinte simptome mult timp după ce virusul a părăsit corpul lor. 

Conform cercetării, pacienții produc molecule numite „autoanticorpi” similari cu cei dezvoltați de pacienții cu lupus și artrită reumatoidă, care țintesc structura genetică a celulei, în loc de virus.

Infecțiile virale determină moartea celulelor umane infectate. În perioada de infecție severă, acestea pot afecta organismul. Când se întâmplă acest lucru, ADN-ul uman este expus. În răspunsul tipic la un virus, celulele cunoscute sub numele de celule imune B produc anticorpi care recunosc bucăți de ARN viral din virus și se blochează pe ele, pentru a-i încetini răspândirea. Dar, în condiții precum lupusul, unele celule B nu învață niciodată să facă acest lucru și produc în schimb autoanticorpi pe resturile de ADN din celulele umane moarte, confundându-le cu virusul – intrus. Cercetarea sugerează că ceva similar se poate întâmpla la pacienții cu Covid-19.

Sursa foto: freepik.com

Unii dintre autoanticorpii identificați de cercetători în cadrul studiului sunt asociați cu probleme ale fluxului sanguin, a remarcat Ann Marshak-Rothstein, imunolog și expert în lupus la Universitatea din Massachusetts. „Este foarte posibil ca unele dintre problemele de coagulare pe care le vedeți la pacienții cu Covid-19 să fie conduse de acest tip de complexe imune”, a explicat imunologul.

Studiul condus de Matthew Woodruff, imunolog la Universitatea Emory din Atlanta nu a fost publicat deocamdată într-o revistă de specialitate. Alți experți au spus însă că cercetătorii care semnează articolul științific sunt cunoscuți pentru munca lor și că descoperirile nu sunt neașteptate, deoarece alte boli virale declanșează și autoanticorpi. „Nu sunt surprins, dar este interesant de văzut că se întâmplă cu adevărat”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.

În concluzia studiului, unele persoane care au fost infectate cu coronavirus dezvoltă anticorpi, dar aceștia atacă corpul, nu virusul. Descoperirea poate fi un pas în explicarea cazurilor pacienților care rămân cu simptome sau probleme grave chiar și după ce se vindecă de COVID-19.

Sursa: New York Times.

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment