Nelu Tătaru clarifica procedura de numărare a bolnavilor de COVID-19, după ce datele au fost interpretate greșit în diverse publicații

0 Comment
160 Views

Joi, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a bolnavilor de COVID-19 în decurs de 24 de ore. 614 noi îmbolnăviri raportate la un număr de 13.179 de teste procesate, dar și 17 decese. Pe fondul acestei situații, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații la un post de televiziune.

”Am ajuns astăzi la momentul la care avem 614 cazuri noi, în 24 de ore, după 13.179 de teste lucrate, cu 17 decese. Dar în același timp mai avem și 329 de persoane infectate retestate, care au rămas tot pozitive, dintr-un număr total de teste făcute până acum în jur de 900.000 la aproximativ 467.000 de persoane”, a spus Nelu Tătaru.

sursa foto: Ziare.com

Anumite publicații au interpretat eronat datele oferite de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății s-a exprimat foarte clar în declarația lui și totuși diverse site-uri au interpretat-o într-un alt mod: anume acela că din 614 cazuri înregistrate, trebuie scăzute cele 329 de cazuri retestate, ceea ce este fals! Această interpretare a datelor induce publicului ideea că situația nu este atât de gravă precum se prezintă.

”În traducere, acest fapt arată că în raportările oficiale sunt contorizate și cazurile vechi, deși în informarea Grupului de Comunicare Strategică se spune foarte clar că de la ultima comunicare ‘au fost înregistrate alte 614 noi cazuri de îmbolnăvire’. Cei 329 de care ministrul Sănătății face vorbire au mai fost numărați cel puțîn o dată. Făcând un calcul, potrivit declarației ministrului Sănătății, cifra reală a noilor cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore ar putea fi 285″, au interpretat eronat cei de la QMagazine.

Nelu Tătaru a precizat ulterior că numărul de 329 de retestari reprezintă o statistică separată, față de cele 614 cazuri noi.

Fake news-ul a dus la organizarea unui protest

După ce informațiile false au fost lansate în spațiul public au apărut invitații la un protest în această duminică. Manifestul protestului începe cu “NU SE MAI POATE”, scris cu majuscule. Oamenilor li se cere în acest manifest să nu permită intrarea “în era clonelor unui Mengele aka Iohannis, Orban, Tătaru & Arafat!”

Vă reamintim că în data de 9 iulie a fost atins un record când vine vorba de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Au fost înregistrate 614 noi infectari în 24 de ore și 17 decese. Au fost declarați 240 de pacienți internați la terapie intensivă și au fost efectuate 13.179 de teste.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment