Ne-am uitat cu toții spre China cu uimire când au ridicat un spital nou în doar zece zile! În România, prin donații, facem spitale: Asociația Dăruiește Viața și primul Spital de Oncologie

0 Comment
308 Views

Fiecare dintre noi s-a întrebat, în perioada asta, ce ar putea face bine în cazul noului coronavirus pentru sine, dar și pentru ceilalți. Nu mai este o chestiune de ordin personal, ci de acțiune imediată, socială, în comunitățile noastre. Să ajutăm înseamnă umanitate, dar mai înseamnă și faptul că vom fi ajutați în situația în care vom avea nevoie.

O acțiune ca voluntar, o donație financiară sau de echipamente medicale, o plasă de cumpărături adusă la ușa unui vecin sau o tabletă oferită unui copil sunt fapte care ajută comunitatea să fie bine. Putem să scriem despre spitalele României, despre ce vedem acolo pentru a atrage de partea noastră oameni inimoși și care pot schimba lucrurile. 

Cu toții ne-am uitat spre China în februarie când site-uri de renume ca CNN anunțau că acolo a fost ridicat un spital nou în doar zece zile. Ne miram cum de a fost posibil! Între timp, știrile despre strângerile masive de fonduri, despre alte spitale ridicate în timp record (spitalele suport, de exemplu ) vin acum din toată lumea. Aflăm că voluntari din Malta s-au dus să lucreze în spitalul construit rapid în Milano într-un centru expozițional de fundația Fiera Milano City. 

Din Marea Britanie, căpitanul Tom Moore, veteran de război, ne oferă un exemplu superb de voință și de iubire! La 99 de ani, acest om minunat a strâns 1,5 milioane de  lire în încercarea sa de merge de o sută de ori prin grădină. Banii au fost dați Sistemului Național de Sănătate din țara lui Tom Moore.

În SUA, un simplu hashtag a făcut minuni!  #GetUsPPE ( Getting Protective Equipment to our Healthcare ) a mobilizat oamenii pe Twitter sub sloganul How to Give. Simplu gândit, simplu de aplicat, atât de simplu să adune mii de oamenii! Prin voluntarii, medicii, tehnicienii care s-au aliniat GPPE au ajuns în spitale de la combinezoane de unică folosință, la termometre, printere 3D, cizme de unică sau chiar șervețele dezinfectante!

Pe 11 mai, presa internațională relata cum în Nigeria organizația non-profit Follow The Money a adunat din donații aproximativ 220 de milioane de dolari pentru zonele rurale, zone în care voluntarii sunt văzuți ca salvatori de vieți când duc mâncare oamenilor. Acolo, voluntarii sunt așteptați cu sufletul la gură! Dar și acolo, ca în toată lumea, mobilizarea și acțiunea comună sunt noua viață. 

În Zimbabwe, prin Magamba Network, s-au strâns alte 75 de milioane de dolari. O altă sumă impresionantă care va ajunge la populația africană aflată în nevoie! Poate chiar în suferință… 

România arată și ea clar că se poate să schimbăm lucrurile împreună! Și prin banii donați de la debutul pandemiei, și prin modul în care 90% din populație a știut să respecte toate deciziile guvernamentale, și prin mobilizarea către acțiune comună în zeci de situații și de forme, de la site-uri precum vecinultau.ro, unde pot fi găsiți voluntari care să ajute persoanele în vârstă la cumpărături, până la adaptarea de business-uri precum https://mad-goat-coffee-eshop.company.site/ .

În țara căpitanului Tom Moore, România chiar fost dată exemplu de mobilizare pentru binele comunitar!

Publicația britanică The Guardian a scris, pe 5 martie, cum 300.000 de români și mai bine de 4.000 de firme au reușit să adune 30 de milioane de euro să facă un spital.  Vă aduceți aminte? Metallica a donat 250.000 de euro pentru acest spital ridicat prin Asociația Dăruiește Viața!  Doar așa a fost posibil primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.

Și tot așa se poate face și un alt spital, și un altul…

Lucrurile bune atrag lucruri bune! E legea firii ca binele să aducă bine pe pământ.

Roxana Chivu
Article by Roxana Chivu

Jurnalistă cu 20 de ani de experiență, în televiziune, ca editor Departamentul Știri sau ca producător executiv, dar și în mediul online, ca autor și redactor. Licență în Jurnalism, Master în Jurnalism Politic.


Leave your comment