Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

0 Comment
211 Views

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca prima țară a lumii care a aprobat vaccinul coronavirus. Primele doze de vaccin Pfizer creat în Germania au ajuns în UK încă de pe 3 decembrie, urmând a fi împărțite către 50 de unități sanitare medicale.

Din cazua conspirațiilor care circulă pe internet, multe persoane au devenit tot mai sceptice în privința vaccinului. Liderul echipei de verificare a informațiilor din cadrul companiei de caritate Full Fact, Tom Phillips, a anunțat următorul lucru: „încă de la începutul pandemiei, noi ca populație, am fost incorect informați cu privire la valurile infectării, fapt care ne-a făcut să ne pierdem încrederea într-un vaccin anti-coronavirus”.

„La ultima pandemie din lume, aceste informații eronate au costat vieți”, a continuat Tom Phillips.

Jurnaliști și fact-checkers de la Metro.co.uk au început o cercetare bazată pe zvonurile care fac înconjurul internetului încercând să afle, de fapt, adevărul.

Principala teorie a conspirației de care s-au legat cei de la Metro a fost cea în care „vaccinul îți schimbă ADN-ul.”

Astfel, o postare pe Facebook spune: „Noul vaccin pentru Covid-19 îți alternează ADN-ul. Se va contopi cu sistemul imunitar și în cele din urmă vei ajunge să fii schimbat complet din punct de vedere genetic”.

Acest lucru nu este adevărat, iar nimeni nu îl poate explica cu certitudine. În urma vaccinului, persoanei injectate i se va introduce în corp o moleculă care va transmite tuturor celulelor sarcina de a produce o proteină pentru coronavirus. Astfel, proteina sau antigenul va fi recunoscut de sistemul imunitar și va produce anticorpi care se vor opune infectării. Dacă o persoană este infectată cu Covid-19, anticorpii își vor îndeplini rolul și vor lupta cu virusul.

Vaccinurile de tip RNA sunt ieftine și sunt privite, în general, cu optimism deoarece nu folosesc părți concrete din virus. Vaccinul creat de AstraZeneca și Universitatea Oxford nu este unul de tip RNA. În schimb, în crearea lui se folosește un virus ce provine de la cimpanzeii de laborator, virus ce odată modificat reacționează exact precum coronavirusul.

Un alt vaccin care necesită o depozitare la o temperatură scăzută este cel anti-Ebola, care necesită o depozitare și un transport la o temperatură de -60 de grade Celsius.

„Vaccinul a fost creat prea repede pentru a putea fi sigur.”

Îngrijorarea principală a oamenilor, inclusiv a românilor coronasceptici, provine din faptul că pentru ca un vaccin să fie eficient este nevoie de câțiva ani pentru a fi dezvoltat perfect și pentr a-i monitoriza efectele secundare.  Dar trebuie subliniat că sunt numeroase motive pentru care s-a dezvoltat mult mai repede un vaccin anti-Covid decât aște vaccinuri. Deși Covid-19 este un virus nou, experții au ani de experiență în crearea unui vaccin; au făcut cercetări pe SARS sau MERS, infecții care fac parte din aceeași familie a coronavirusurilor. Iar comunitatea științifică a colaborat ca niciodată până acum.

Din cauza marilor valuri de infectări, în întreaga lume au existat voluntari care au semnat un acord de voluntariat pentru a ajuta știința să-și facă treaba mult mai rapid. Așadar, se fac testări pe jumătate din voluntari care primesc vaccinul și jumătate primesc un medicament cu efect placebo. După ce un număr considerabil de persoane sunt infectate cu virusul, cercetătorii vor compara câți au făcut vaccinul și câți placebo-ul; după aceste investigări, se va obține mult mai repede un rezultat final.

Încă un motiv pentru care procesul a fost grăbit este comunicarea și colaborarea cercetătorilor la nivel global, participarea oamenilor obișnuiți ca voluntari și ajutorul științific primit din toată lumea. Deoarece Covid-19 este principala prioritate a planetei, toți oamenii de știință implicați arată că vaccinul este unul sigur și că nicio etapă nu a fost sărită. Însă, grupele care nu au primit încă vaccinul sunt cele mai importante, acestea fiind – grupele copiilor sub 18 ani și grupa femeilor însărcinate.

„Vaccinul are mai multe șanse să te ucidă decât virusul”

Așa a început o postare pe Twitter care, în continuare, spune că în proporție de 99,99 virusul nu există.

Cei 0,01% care au crezut în existența virusului au decedat în urma infectării. O estimare sobră arată că rata mortalității la nivel mondial este de 0,5% – 1%. Totodată, este estimat faptul că există și o șansă de 1 la un milion ca un om să fie alergic la vaccin. Această probabilitate este mult mai mică decât riscul de muri infectat.

Nu există nicio sesizare făcută în legătură cu decesul vreunei persoane de la noul vaccin Pfizer. În Brazilia, au decedat două persoane care au participat la testare, însă nu există nicio legătură cu vaccinul. S-a zvonit că doctorul Elisa Granato ar fi murit în urma testării, însă ea este în viață în continuare.

Guvernul englez se bazează pe oamenii de știință care prin argumentele bine întemeiate să convingă lumea să facă vaccinul. Ingredientele vaccinului: aluminiu din sare, formaldehyde, antibiotice, proteine din ouă și gelatină.

Sursa: metro.co.uk

Antonella Timiș

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Prima persoană vaccinată în România. Începe campania națională de vaccinare

Prima persoană de pe teritoriul țării care s-a vaccinat împotriva...

Leave your comment