Mituri care duc la creșterea numărului cazurilor de COVID-19

0 Comment
628 Views

S-a dovedit că măsurile de relaxare pe care le-au adoptat statele în privința noului Coronavirus au dat oamenilor un fals sentiment de securitate, iar teama acestora a scazut. Multe țări deja plătesc un preț ridicat: a crescut numărul de cazuri noi, CNN a făcut o listă cu 7 mituri care alimentează răspândirea COVID-19.

Campaniile foarte dăunătoare derulate incluziv în România care neagă existența virsului și îndeamnă oamenii să nu poate mască, nu fac decât să înrăutățească lucrurile

Oana Gheorghiu, cofondatoare Dăruiește Viață, declara pentru platforma FacemSpitale.ro că “oamenii sunt foarte ușor de influențat din păcate. Trăim într-o epoca fake news-ului și oamenii încă nu au exercițiul de a trece prin gândirea proprie anumite informații, nu avem acest exercițiu de gândire critică, să reușim să analizăm practic cu mintea noastră ce poate să fie adevărat și ce nu. Există surse care intoxică foarte mult. Acest virus există oricât am vrea noi să îl ignorăm. Mi-ar plăcea să nu existe și noi doar să ne fie isterizat degeaba, dar din păcate nu-i așa, există. E foarte ușor să negi ceva mai ales atunci când nu ești direct implicat.”

Iată lista celor 7 mituri care ajută la răspândirea bolii:

·   Dacă economia se deschide, situația s-a îmbunătățit

Incorect. OMS avertizează că pandemia „nu se apropie nici pe departe de final”.

Pentru bunăstarea oamenilor, statul trebuie să fie foarte atent la parcursul economiei lui. Este normal ca mulși dintre angajatori să repornească activitatea, dar asta nu înseamnă că virusul nu mai este printre noi.

Dar va mai dura până când un vaccin va fi disponibil – dacă acest lucru se va întâmpla.

Nu există nici un tratament țintit pentru noul coronavirus. Așadar, singura modalitate de a controla această pandemie este prin comportamentul personal – păstrarea distanțării fizice, portul măștii de protecție și igiena personală.

· Sunt tânăr și sănătos, așa că nu sunt îngrijorat

Fals. Mulți tineri sunt infectați cu noul coronavirus. Chiar dacă rata de deces este mai mică în rândul adulților tineri, mulți se luptă cu efecte pe termen lung ale bolii.

De data asta nu mai e doar despre noi. Nu e doar dacă ne infectăm noi. De data asta însă, orice om care se infectează reprezintă un risc major pentru comunitate. Trebuie să fim responsabili.spune Oana Gheorghiu

· Verificarea temperaturii angajaților/clienților

Măsurarea temperaturii este un doar o minimă verificare epidemiologică, au explicat autoritățile, atunci când a fost luată această măsură.

Problema este că purtătorii asimptomatici nu pot fi detectati astfel întrucât nu au febră. Ba mai mult de atât, o bună parte dintre cei care au simptome nu au dezvoltat febră.

· Nu trebuie să port mască

Dimpotrivă, spun experții. „Pe măsură ce economiile se deschid mai mult, măștile devin mai importante, nu mai puțin importante”, a spus Jeremy Howard, cercetător la Universitatea din San Francisco.

„Unii cred că acoperirea feței le încalcă libertatea de alegere, dar cu cât poartă mai mult măști, cu atât vor avea mai multă libertat de mișcare. Masca înseamnă mai puțină răspândire virală, adică mai multe afaceri deschise mai repede. Exercitați-vă libertatea alegând să purtați mască”, spune șeful serviciului de sănătate publică din SUA, Jerome Adams.

· Rata deceselor este în scădere, deci lucrurile stau mai bine

Nu e adevărat. Numărul de cazuri poate crește și în condițiile unei rate scăzute a deceselor.

În SUA a fost raportat recent cel mai mare număr de noi cazuri de COVID-19 într-o singură zi, iar specialiștii spun că rata infecției este mai mare decât creșterea numărului de teste efectuate. Aceasta, deși nu s-a constatat o creștere a numărului de morți de coronavirus.

Medicii au o explicație pentru acest lucru: Decesele cauzate de COVID-19 se întâmplă adesea la un interval de câteva săptămâni de la infectare. Poate dura până la două săptămâni pentru apariția simptomelor. După aceea, oamenii ar putea să nu fie testați imediat. Apoi, poate dura și mai mult pentru ca cazurile severe să necesite spitalizare.

· Am fost testat deja negativ, deci sunt sănătos

Aceasta nu este o scuză pentru a renunța a măsurile de precauție.

„Uneori există rezultate fals negative, ceea ce înseamnă că aveți boala, dar testul nu o detectează”, arată serviciul sanitar al Universității Pennsylvania.

Chiar dacă rezultatul negativ este corect, vă puteți infecta oricând după efectuarea testului.

· Poate ar trebui să lăsăm natura să-și urmeze cursul și să obținem imunitatea colectivă

Nu este o idee bună, deoarece unele unități de terapie intensivă sunt deja la capacitate maximă.

Chiar dacă sunteți infectat, dar nu aveți simptome, acest virus este foarte contagios și îi puteți infecta și alții care vor avea nevoie de spitalizare. Acest lucru scade șansele la tratament pentru cei care suferă de alte boli sau sunt victime ale unor accidente.

Și mai e o problemă: acest virus este atât de nou, încât nimeni nu știe dacă anticorpii dezvoltați după infectare vor oferi o imunitate pe termen lung.

Un studiu făcut în Spania, altă țară grav afectată, arată ca aproximativ 5% dintre oameni au dezvoltat anticorpi.

Pentru imunitatea colectivă, ar fi necesar ca peste 70% din populație să devină imună la COVID-19, fie prin infectare, fie prin vaccinare.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment