Ministerul Sănătății ignoră abaterile de la normele de siguranță privind COVID-19 în timp ce infectările cresc alarmant! ANALIZĂ

0 Comment
504 Views

320 de cazuri noi de Coronavirus au fost raportate ieri, 14.06.2020, în România, la 2 săptămâni de la redeschiderea teraselor. Bilanțul este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul de teste efectuate zilnic se află pe un trend descrescător.

Creșterea semnificativă ar putea fi explicată prin lipsa de reacție a autorităților față de abaterile sistematice de la normele de siguranță prevăzute în starea de alertă mai ales că, în ciuda avertismentelor specialiștilor, românii pare că s-au relaxat mai mult decât era cazul în această perioadă.

Numărul cazurilor active în creștere, numărul de pacienți aflați la Terapie Intensivă și numărul diminuat de persoane vindecate nu fac decât să confirme că e nevoie de mai multă responsabilitate din partea autorităților și a cetățenilor deopotrivă.

Care a fost cursul evenimentelor care a condus la situația din ultimele zile?

În data de 29 mai 2020, Ministerul Sănătății alături Ministerul Economiei și ANSVSA au emis ordinul 966/1.809/105/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 30 mai 2020 prin care se stabilea modalitatea de funcționare a restaurantelor, cafenelelor și barurilor.

În linii mari, ordinul prevedea că operatorii economici aveau dreptul de a-și desfășura activitatea de servire a mâncării și băuturilor alcoolice și non-alcoolice doar în incinta teraselor, în aer liber, respectând normele sanitare și distanțarea socială ca măsuri de precauție în lupta cu COVID-19.

Data de 1 iunie a consemnat redeschiderea localurilor peste tot în țară. Imagini din Centrul Vechi al Capitalei făceau înconjorul televiziunilor și rețelelor de socializare. Relaxarea începea să fie evidentă, iar românii nerăbdători au luat cu asalt terasele încă de la miezul nopții. În primele zile de la redeschiderea localurilor a părut, din imaginile care au parvenit în spațiul public, că normele impuse în starea de alertă au fost respectate, chiar daca au putut fi sesizate și câteva abateri punctuale în diverse locații din țară.

Din nefericire, situația a început să degenereze începând cu data de 05.06.2020. În totală contradicție cu Articolul 5, punctele h și i, din NORMA emisă în data de 29 mai 2020 privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, patronii localurilor au permis clienților să se așeze mai mult de 4 la o masă, să pătrundă în incinta locațiilor fără niciun fel de restricție și n-au asigurat o distanță minimă prevăzută de lege între persoanele aflate la mese diferite.

În cadrul articolului pe care l-am menționat anterior, se prevede faptul că operatorii economici “se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se evită pe cât posibil interacțiunea fizică cu și între clienți; se stabilește un număr de maximum 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 m între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu” și “se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate”

Cum arătau “terasele” în weekend-ul 12.06.2020-14.06.2020

Imagine din data de 13.06.2020 dintr-un club din București

Imaginile evidențiate în serile de 12.06.2020 și 13.06.2020 nu fac decât să confirme că asistăm la abateri grave de la normele impuse, ținând cont că spațiile aglomerate în care oamenii nu respectă distanțarea socială, petrec mult timp, cântă și dansează reprezintă potențiale pericole în vederea gestionării ineficiente a pandemiei. Să nu uităm de o informație provenită dintr-o țară care a reușit să țină sub control criza din sănătate: “Focarul s-a reaprins în Coreea de Sud după incidentul cluburilor de noapte. Numărul cazurilor crește pentru prima oară în ultima lună.”

Imagine din data de 13.06.2020 dintr-un club din București

Pasivitatea ministrului Sănătății este dificil de înțeles, mai ales că acesta beneficiază de pârghiile legale pentru a lua măsuri. Conform normelor în vigoare, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor sunt organismele care trebuie să efectueze controalele cu privire la respectarea normelor din starea de alerta. Asistăm, astfel, la o pasivitate periculoasă din partea autorităților care evidențiază o complicitate inexplicabilă în raport cu industria HoReCa.

Imagine din data de 12.06.2020 dintr-un club din Mamaia

Redeschiderea teraselor și cafenelelor a reprezentat o temă profund dezbătută în spațiul public. Operatorii economici au făcut presiuni prin presă asupra guvernanților, explicând cât de tare i-a afectat această criză. Și totuși, trebuie subliniat că aceștia ar fi putut ține cont de normele impuse fără ca afacerile să înregistreze pierderi. Ar fi putut reduce capacitatea teraselor la jumătate, ar fi putut permite intrarea în cluburi doar pe baza rezervărilor și ar fi putut realiza un control mai strict pentru a ține cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm.

Ministrul Nelu Tătaru nu a oferit deocamdată un punct de vedere cu privire la acest subiect, deși a fost contactat telefonic de către jurnaliștii platformei Facemspitale.ro

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment