Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea „Am fost nevoiți să oprim activitatea clinicilor noastre din cauza pandemiei”

0 Comment
653 Views

Mihaela Geoană, președintele fundației Renașterea, a oferit un interviu platformei noastre în care a explicat care sunt planurile de viitor ale fundației pe care o conduce, cât de importantă este diagnosticarea în tratarea cancerului la san și care au fost motivele pentru care fundația și-a sistat parțial activitatea pe timpul pandemiei COVID-19.

Mihaela Geoană explică rata mare de mortalitate din cauza cancerului de sân pe care o pune în seama diagnosticării tardive: „În Belgia, rata de supraviețuire din cancerul de sân este de 90%, în SUA la fel unde este realizată și o campanie care spune că din cancerul de sân se moare ca din gripă. În România, în același timp, rata de supraviețuire este de 64%. Este o diferență extrem de mare, de peste 20%, pentru o femeie care trăiește în România față de o femeie care trăiește în Belgia, ambele fiind state ale Uniunii Europene. Cauza este legată de faptul că noi depistăm târziu această boală, nu avem reflexul de a merge la medic chiar și atunci când nu avem nimic. Dimpotrivă, stăm cât mai mult și mergem târziu la medic, încercând să ignorăm problemele sau să le tratăm după ureche, după ce spun vecinii sau ce citim pe cine știe unde. Aceasta este o abordare greșită de aceea am început aceste campanii de informare prin care am atras atenția că trebuie să mergem la control, trebuie să ne păstrăm sănătatea”

În privința gestionării crizei de către stat, Mihaela Geoană spune: „Cred că guvernanții au încercat să gestioneze cât mai bine criza. O problemă este, din punctul meu de vedere, încrederea populației în autorități care este din ce în ce mai mică, de aceea cred că este mai greu să implementezi niște programe prin recomandări. O altă problemă este nivelul de educație sanitară și de educație în general al populației care este din ce în ce mai scăzut și nu înțeleg să respecte regulile, nu știu regulile de igienă și atunci cred că nouă ne-a fost mai greu poate decât alte țări, dar în același timp cred că avem o viteză de adaptare mai mare decât a altora și poate că această situație ne face să avansăm puțin mai repede în acest domeniu al igienei, al educației sanitare.”

Și totuși, chiar dacă nu crede că s-au făcut greșeli majore de către guvernanți, președintele Fundației Renașterea explică felul în care a fost afectată activitatea fundației de pandemia COVID-19: „Majoritatea medicilor cu care noi lucrăm lucrează în institutul oncologic sau în alte instituții de stat și nu au avut voie să lucreze într-o clinică privată de teama de a nu duce dintr-o parte în alta virusul. Deci noi am întrerupt activitatea și o reluăm marți, pe 2 iunie, cu toate precauțiile necesare. Este în principal activitate de prevenție, de mamografii, de depistare precoce, dar avem și femei care au învins cancerul și care trebuie să își facă controlul regulat la 6 luni. Față de 6 luni, 2 luni în plus reprezintă o perioadă destul de importantă iar ele au amânat acest control – acum avem programări de când începem pentru 2 săptămâni, deci cererea este destul de mare și se vede că a fost o lipsă și o nevoie.”

Sistemului medical din România doamna Mihaela Geoană i-a acordat nota 6, explicând că este nevoie de investiții și de gestionarea mai eficientă a banilor din sistem. Cu toate acestea, Mihaela Geoană a ținut să precizeze că medicilor le-ar acorda oricum o notă mai mare, dar sistemul are multe aspecte de îmbunătățit pentru a se ridica la standardele europene.

VEZI INTERVIUL COMPLET!

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment