Măștile comercializate de Lidl, Auchan, Dedeman, Kaufland și alte companii mari de retail sunt neconforme

0 Comment
125 Views

Câteva dintre cele mai mari companii de retail ale României, mari lanțuri farmaceutice sau benzinării au fost amendate de Autoritățile Naționale pentru Protecția Consumatorului în urma unor controale.

Companiile precum Lidl, Kaufland, Auchan, Altex, Sensiblu sau HelpNet aveau date spre comercializare măști ce erau neconforme cu standardele în vigoare.

În perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, cei de la ANPC prin sucursalele lor teritoriale, au efectuat controale pentru a se asigura că se respectă toate prevederile legale cu privire la comercializarea măștilor.

Dintr-un număr total de 599 de operatori economici controlați, 66% (un număr total de 396) nu au respectat prevederile legale; iar la 79 dintre ei, controlul nu a fost încă finalizat.

Din totalul de măști de peste 35 de milioane ce valorează în total 19.763.739 de lei, s-au găsit peste 32 de milioane de măști care nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, ele fiind totalizate prin suma de 19.459.353 de lei.

În urma controalelor, organele în putere au oprit temporar comercializarea a peste 31 de milioane de măști a căror valoare depășește 12 milioane de lei; până ce se vor remedia neconformitățile constatate.

Astfel, de la comercializare au fost scoase 725.448 de bucăți de măști cu o sumă aproximativă de peste 3 milioane de lei; organele legii au aplicat 668 de sancțiuni contravenționale, 237 fiind doar avertismente, iar 431 fiind amenzi contravenționale cu o valoare de 2,9 milioane de lei.

Sancțiunile au fost acordate din cauza încălcării reglementărilor cu privire la protecția consumatorului.

Pe lista celor de la ANPC se află mari surprize cum ar fi: Lidl, Rewe, Mega Image, DM sau Profi, unde după controlul efectuat în diverse puncte de lucru s-au găsit măști neconforme. Autoritățile s-au autosesizat și au sancționat retailerii conform legii în vigoare.

În raport și-au făcut simțită prezența și marile rețele de farmaceutice: HelpNet și Sensiblu, dar și compania petrolieră Lukoil România.

Neregulile constatate sunt următoarele:

  • Lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare și caracterizare;
  • Lipsa traducerii în limba română;
  • Lipsa instrucțiunilor de utilizare;
  • Lipsa menționării compoziției materialului;
  • Lipsa declarației de conformitate;
  • Lipsa marcajului de conformitate CE.

Antonella Timiș

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment