Mașinile de origine UK vor sta pe dreapta, la propriu

0 Comment
157 Views

Autoturismele sau autoutilitarele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai putea fi înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va fi prelungită. 

Sursa foto: Best-Inmatriculari

Potrivit RAR, modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse individual în România pot primi CIV regăsiți precizat clar în Reglementările RNTR 7: „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.

Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani au fost importate aproximativ 80.000 de maşini în România, cele mai multe venind din Anglia.De asemenea, statisticile Poliţiei Rutiere arată că în peste 90 % din accidentele în care sunt implicate aceste maşini, vinovăţia aparţinea şoferului care conducea mașina cu volanul pe dreapta.Având volanul pe dreapta, manevra de depăşire devine mult mai dificilă, mai ales pe drumurile cu o singură bandă sau foarte aglomerate.

Pentru clarificarea poziției naționale cu privire la acest subiect, trebuie precizat că legislația din România transpune și pune în aplicare legislația UE în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă.

Comisia Europeană consideră că introducerea interdicţiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulaţie a mărfurilor, fiind o măsură disproporţionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranţei rutiere şi protecţiei sănătăţii şi vieţii cetăţenilor UE.

Sursa foto: Opinia sudului

Interesul public mare pentru situația autovehiculelor cu priviniență din UK, în contextul Brexit, RAR precizează că până la data de 31 decembrie 2020 rămâne în vigoare o perioadă de tranziție stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită.

„În consecință, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omologările UE emise de UK, adică și autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiții aplicabile. De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț din afara UE și nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă și care sunt deja înmatriculate în România, menționăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă”, transmite RAR.

Ținând cont de ultimile discuții despre Green Deal la nivel european, poate fi momentul ca instituțiile competente să se gândească mai mult la electrificarea României. Acest lucru ar fi un impuls puternic pentru mașinile electrice, care la nivel mondial au un trend ascendent.

Sursa foto: Promotor

Autor: Maricica Ciubara

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


La mulți ani, români! La mulți ani, România!

S-au împlinit 102 ani de la Marea Unire! În zi...

Leave your comment