Facem spitale

0 Comment
1422 Views

Construcția de spitale noi este o urgență pentru România! Nimeni nu se tratează cu promisiuni!

Facem Spitale funcționează ca o platformă independentă media și depindem în demersul nostru civic și investigativ de sprijinul cititorilor noștri. Pe bazele acestei platforme susținem fundațiile, asociațiile și ONG-urile în efortul lor de a construi spitale și școli de la zero.

Suntem un grup de inițiativă alcătuit din voluntari, antreprenori, studenți, profesori, traineri, cetățeni obișnuiți din societatea civilă și ne dorim să corectăm de urgență problemele existente în sistemul medical din România.

Suntem totodată o platformă online care încurajează cititorii să publice textele lor, fie contribuind cu analize și comentarii argumentate din diverse domenii, fie povestind experiența fiecăruia în spitalele din România (prin testimoniale). Împreună suntem o comunitate.

Statul român și-a arătat limitele în privința construcției de școli și spitale noi. Drama de la Colectiv a fost începutul unei serii fără sfârșit. De la criza medicamentelor, până la criza personalului din sistemul medical, asistăm la o degradare continuă a serviciilor publice de sănătate. De la lipsa de atenție față de pacienții cu boli cronice, la managementul defectuos al multor spitale.

Nu ne vom face bine dacă ne bazăm doar pe un stat bolnav și nici nu putem aștepta ca un miracol să se petreacă din senin în România. În România se alocă pentru sistemul medical cea mai mică sumă din Uniunea Europeană ca procent din produsul intern brut. Statul nu face o prioritate din sănătatea publică și este constant acuzat de lipsă de preocupare față de calitatea serviciilor medicale oferite cetățenilor României.

Fundația Dăruiește Viață a oferit un model societății civile atunci când a reușit să ridice un spital de la zero, din fondurile private ale cetățenilor. Au arătat că acolo unde statul își demonstrează limitele, există cetățeni dispuși să se implice. Românii care ajung în spitalele din țară zilele acestea sau care vor ajunge de acum încolo ar avea o șansă dacă banii pentru dotări, pentru medicamente ori pentru spitale noi, ridicate de la zero, ar fi administrați în interes public și nu în interesul baronilor locali.

Actuala criză a arătat că e nevoie urgentă de materiale de protecție pentru medici și pentru personalul medical, de aparatură în secțiile de terapie intensivă, de medicamente, și mai ales de solidaritate cu cei care nu și-au trădat jurământul asumat ca medici.

Ne-am săturat să fim tratați cu promisiuni! Cu ajutorul dumneavoastră, cel mai urgent pentru noi toți este să construim împreună, mediu asociativ, mediu privat și sistem public și să dotăm cu tehnică medicală, adică să FACEM SPITALE! Campania „Noi facem un spital” a reprezentat un model pentru noi pe care dorim să îl purtăm mai departe.

Suntem conștienți că ne angajăm într-un drum cu multe obstacole, dar credem, la fel ca dumneavoastră, că părinții noștri, bunicii noștri, rudele noastre, oricine dintre noi ar avea nevoie la un moment dat trebuie să fie tratat și îngijit aici, în spitalele din România, beneficiind de condiții medicale decente.

(Ne) facem bine doar dacă facem spitale!

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Leave your comment