Ludovic Orban, nemulțumit de situația de pe terase: „Le putem suspenda autorizația de funcționare” ANALIZĂ

0 Comment
166 Views

Cluburile, „mână în mână” cu autoritățile

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a oferit o serie de declarații cu privire la situația teraselor, cafenelelor și a cluburilor de noapte. Premierul admite că există o problemă din punctul de vedere al respectării normelor de distanțare sociale, dar consideră că până în prezent controalele efectuate au fost realizate greoi, iar propietarii teraselor aflau din timp că vor fi verificați astfel încât remediau situația la sosirea autorităților „Am solicitat instituțiilor cu atribuții de control să efectueze controalele brusc. Până acum controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, sesizări din partea clienților că nu s respectă regulile, când veneau controalele toată lumea respecta. E clar că au avut ponturi de la echipele de control”

Infectări tot mai multe, reguli tot mai puține

Nu este prima dată când Ludovic Orban atrage atenția operatorilor din mai multe domenii de activitate să respecte regulile, în condițiile în care numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut alarmant în România. În data de 11 iulie, premierul semnala situații îngrijorătoare din punctul de vedere al modalității în care diverse restaurante operează în această perioadă „Avem informații clare că sunt restaurante în spații închise care, fructificând reglementarea conform căreia se permite organizarea de evenimente private în spații închise cu până la 20 de persoane, de fapt au deschis și servesc clienții în interior”, spunea Ludovic Orban atunci. Nu doar cetățenii obișnuiți s-au abătut de la aceste reguli întrucât, la mijlocul lunii iunie, presa a relatat despre o petrecere organizată de Rareș Bogdan în interiorul unui salon de evenimente în care nu s-au respectat regulile prevăzute de starea de alertă. De altfel, chiar și premierul a fost surprins la finalul lunii mai în timp ce își sărbătorea ziua de naștere în clădirea Guvernului fără a respecta normele de distanțare socială.

Amenzi prea mici pentru cluburi.

În timpul stării de urgență, cetățenii erau amenințați cu amenzi de până la 20.000 de lei pentru abateri de la regulile impuse. Acum, lucrurile pare că s-au relaxat total, iar amenzile primite de cluburi lipsesc cu desăvârșire. Și totuși, Poliția a spart gheața și a amendat un club de pe litoral pentru un concert organizat cu peste 500 de persoane. Amenda, însă, a fost echivalentul unei consumații plătite la o masă sau două din club – 10.000 de lei. Faptul că terasele și cluburile de fițe nu respectă regulile nu reprezintă o noutate. E suspicios faptul că autoritățile nu iau măsuri mai drastice din acest punct de vedere, lăsând situația în voia sorții. Pe 11 iulie, premierul afirma că „Terasele, este foarte clar, mai ales terase de fițe, terase unde nu se respectă regulile și unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multora dintre patroni nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers pentru a asigura regulile”.

Nelu Tătaru în continuare fără replică

Contactat în trecut de platforma FacemSpitale pentru a răspunde unor întrebări punctuale cu privire la această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu a răspuns telefonic sau la mesajele adresate. Curios este faptul că ministrul Sănătății dispune de pârghiile necesare, printr-un ordin emis chiar de Ministerul Sănătății în data de 30 mai, pentru a dispune sancțiuni operatorilor economici care nu respectă normele de distanțare. Articolul 5 din normele la care facem referire, literele h și i, prevăd că operatorii economici “se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se evită pe cât posibil interacțiunea fizică cu și între clienți; se stabilește un număr de maximum 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 m între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu” și “se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate”

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Leave your comment