Lucratul de acasa, cum ii afectează pe angajatori și angajați

0 Comment
186 Views

Pandemia de COVID-19 a forțat corporațiile din întreaga lume să ia măsuri speciale de prevenție a răspândirii virusului, fiind nevoiți să-și trimită angajații acasă. Cu toate că lucrul de acasă a reprezentat o teamă pentru companii, angajatorii au realizat că oamenii pot fi focusați și productivi, chiar dacă nu sunt la birouri, existând cazuri în care companiile au recunoscut că productivitatea angajaților a crescut de când au trecut la acest mod de lucru.

Cum viitorul este din ce în ce mai nesigur, munca de la distanță pare a fi singura soluție pentru companii, astfel încât acestea să nu ajungă în colaps. Întoarcerea angajaților la birouri nu mai reprezintă o necesitate, iar această catastrofă pare să fie un punct de cotitură, angajații fiind convinși că acest mod flexibil de lucru reprezintă o soluție pe termen lung.

Cum au îmbrățișat companiile Românești această nouă realitate?

La fel ca întreaga lume, țara noastră a fost zguduită de răspândirea rapidă a acestui virus, iar companiile Românești, sau punctele de lucru ale marilor corporații, au fost nevoite să se adapteze, chiar dacă multe dintre ele nu au fost pregătite.

Un membru al consiliului de administrație a unei companii importante din România declara că “Până la 70-75% din angajații noștri au lucrat de acasă în momentele critice ale pandemiei, telemunca a devenit ceva normal, noi am ajuns să recrutăm 100% online, pandemia a adus provocări dar și multe oportunițăți. “ Cu toate că la început a fost o metodă privită cu scepticism, telemunca a devenit un lucru obișnuit și pentru companiile Românești “ Înainte de pandemie exista o dorință de work from home din partea salariaților, dar o reticență din partea angajatorului. Acum a devenit ceva normal, permis, ba chiar încurajat și necesar nu doar în corporațiii dar și în instituțiile publice. Pentru unele companii, pandemia a deschis drumul către modernizarea mijloacelor de funcționare.“

Avantajele lucrului de acasă

Telemunca a venit cu avantaje clare pentru angajați, în ciuda faptului că socializarea cu colegii a avut de suferit, lucrul de acasă a venit cu beneficii pentru majoritatea dintre noi. Traficul marilor orașe, infernal de cele mai multe ori, a început să nu mai reprezinte o problem atât de mare, programul flexibil a dat mai multă libertate oamenilor, reducând atât costurile de transport, cât și stresul acestora. Mai mult de atât, așa cum spuneam și la începutul articolului, angajatorii au realizat că oamenii pot fi productivi și de acasa, iar acest lucru a fost datorat în special confortului oferit de locuința proprie.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment