Lipsa medicilor infecționiști în plină pandemie de COVID-19

0 Comment
83 Views

Puțin peste 1% din numărul medicilor din România sunt infecţionişti, specialişti importanţi în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. În București întâlnim un procent de 25% din totalul de medicii cu aceastăa specializare din țară. Cele mai afectate județe sunt Ialomița și Ilfov cu doar câte un medic infecționist, conform Colegiului Medicilor din România.

Creșterea constantă a cazurilor de Covid-19 din ultima săptămână pune persiune foarte mare asupra sistemului medical și a angajaților din spitale, indiferent că vorbim despre medici, asistenți sau infirmieri, personalul medical este extrem de important. Potrivit analizei, sunt zeci de spitale care nu au un medic infecționist sau cu un deficit major de personal.

Jumătate dintre judeţele ţării au sub zece medici infecţionişti!

În județe precum Ialomiţa, Tulcea, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi există foarte puțini medici din această specializare medicală. Sunt esențiali pentru o bună gestionare a protocoalelor din spitale pentru a limita răspândirea virusului.

„A crescut foarte mult necesarul, cu atât mai mult cu cât nu avem acoperire la nivel naţional, sunt încă spitale care nu au propriul infecţionist sau au even­tual contracte de colaborare şi atunci este clar o nevoie crescută în acest domeniu“, a spus medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Carol Davila din Bucureşti conform ZF.

Unele spitale care nu aveau personal medical pentru această specializare au găsit soluții în cadrul altor secții (epidemiologie sau pneumologie) medicii specialişti din aceste ramuri ocupându-se de pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu noul virus.

Din topul celor mai bine pre­gătite zone cu medici infecţionişti fac parte Capitala urmată de marile centre universitare din țară, Cluj, Iași, Timiș.

De ce nu avem medici infecţionişti?

Doar 1,1% din totalul de medici din România sunt infecţionişti, întrucât organizarea sistemului medical nu a încurajat studenţii la medicină să aleagă această specialitate, secţiile de boli infecţioase fiind separate de spitale. În acest timp însă, nevoia de medici infecţionişti a crescut, lucru care a dus la acest deficit din prezent.

Medicul infecţionist par­ticipă alături de ceilalţi specialişti în epi­demiologie, management, terapie intensivă, pneumologie la crearea de circuite ale pacientului, de la primire, triaj. Tot specialistul infecţionist ela­bo­rează protocoalele locale de diagnostic şi tratament, se ocupă şi de moni­torizarea şi tratamentul pacienţilor.

Imagine preluată din Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar, publicat la 20.07.2020, https://www.zf.ro/eveniment/analiza-zf-revoltator-jumatate-dintre-judetele-tarii-au-zece-medici-19431157.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment