Lipsa educației sexuale din școli stârnește reacții în rândul tinerilor

0 Comment
143 Views

La începutul lunii aprilie a fost promulgată legea care obliga unitățile de învățământ să organizeze cel puțin o dată pe semestru programe de educație pentru viață și sănătate, printre ele și educația sexuală pentru copii.

Acest act normativ intrat în vigoare a schimbat Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și, conform normelor, autoritățile locale și instituțiile publice sau private cu atribuții în domeniul educației au obligația de a derula în școli programe în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinelor nedorite ale minorelor.

Recent, parlamentarii PSD și PNL au căzut de acord printr-un amendament care modifică legea ca educația sexuală să fie înlocuită cu educația sanitară. Prin același amendament programele de educație care includ această materie vor avea loc doar cu acordul scris al părinților sau ai reprezentanților legali ai elevilor.

Reacțiile nu au întârziat să apară, părerile sunt fundamental diferite. Echipa Facem Spitale a întrebat câteva persoane ce părere au despre acest subiect și dacă susțin ideea de predare în școli a unei astfel de materii care poate reduce riscul răspândirii bolilor cu transmitere sexuală și poate controla și micșora numărul sarcinilor nedorite în rândul femeilor tinere, adolescentelor sau minorelor. România este cunoscută în lume pentru numărul ridicat de mame tinere minore.

Ruxandra Popescu, studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială: „Cred că educația sexuală ar trebui intregrată în programa școlară pentru că, de obicei, în familie sexul și explorarea propriului corp sunt considerate subiecte tabu sau rușinoase și uneori chiar ceva demn de pedepsit, iar acest lucru alimentează comportamentele sexuale disfuncționale și pe cele care pun în pericol dezvoltarea personală. Adăugând inclusiv ideologia îngrijire și acceptare a caracteristicilor specifice propriului corp.

Chiar din clasele primare (9-10 ani) ar trebui integrată acestă materie deoarece aduce un aport relevant în ceea ce privește definirea intimității, fapt ce ar ajuta copiii de vârste mici să identifice atingerile și comportamentele celor din jur care i-ar putea pune în pericol și să seteze bariere în relaționarea cu persoanele cu care intră în contact.

Unul dintre cele mai evidente riscuri este sarcina în perioada adolescenței, care produce dezechilibre prin prisma repercusiunilor post-sarcină, precum: traumă, abandon școlar, integrarea anevoioasă sau chiar inexistentă din punct de vedere socio-profesional, stigma etc. Alte riscuri sunt reprezentate de bolile cu transmitere sexuală, abuzurile sexuale (pentru că individul nu știe să discearnă activitățile sexuale consimțite de cele coercitive, atingerile permise de cele „interzise”), neînțelegerea necesității de a merge la controale ginecologice periodic etc.”

Ruxandra Simion, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației: Consider că educația sexuală reprezintă un aspect important care nu ar trebui să lipsească din școli. De asemenea, cred că ar fi utilă integrarea acesteia încă din clasele primare, urmând ca informațiile impărtășite să fie pe măsura vârstei. Învățăm copii despre igienă, sănătate, să recunoască ce se întâmplă cu ei, să învețe că, corpurile lor trec printr-o serie de transformări, utilizarea metodelor contraceptive etc. În lipsa educației sexuale în școli, copiii riscă să nu ceară ajutor când trec prin transformările specific vârstei, să nu poată recunoaște situații periculoase, precum abuzuri sexuale, emoționale în jurul lor (la școală, în familie, în mediul online).”

Cadru didactic al unui liceu din Buzău: „Cu siguranță educația sexuală ar trebui sa fie integrată în programa școlară. Însă nu știu să precizez de la ce vârstă. Pe vremea mea clasa a 9 – a era potrivită. Acum însă cred că ar trebui făcute studii, în mod cert trebuie mai devreme, însă nu aș putea preciza când anume.”

Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame peste 700 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și peste 18.000 cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


Leave your comment