Irina Oașă, medic rezident ORL: “aveți încredere în medici, vor doar să facă bine” – INTERVIU

0 Comment
3795 Views

În această perioadă plină de polemici pe tema rezidențiatului, a medicilor și a spitalelor, editorii platfomei FacemSpitale.ro au discutat cu Irina Oașă, medic rezident anul 3 în specialitatea ORL care lucrează în Spitalul Clinic Colțea. Aceasta este absolventă a facultății de Medicină și Farmacie Carol Davila, București.

E.C.: Care a fost situația în spitalul în care lucrați de când a început pandemia?

I.O.: Pandemia, careia inițial nu i s-a acordat atâta importanță, a fost un punct de cotitură în practica medicală și pe masură ce au aparut noi date științifice despre noul coronavirus a trebuit ca activitatea în spital să se modifice pentru a face față acestei boli transmisibile. Într-un timp relativ scurt de la începutul pandemiei Spitalul Colțea (spital suport COVID-19) a pus la punct circuite speciale pentru pacienți și pentru personalul medical și auxiliar.

Au fost elaborate și puse în practică ghiduri medicale pentru pacienții oncologici care au beneficiat în continuare de asistență medicală, dar și pentru urgențele oncologice pe care spitalul le-a rezolvat. În același, timp a fost instituit triajul pacienților, inclusiv prin testare cu teste rapide și RT-PCR.

Totul a fost posibil printr-un efort de echipă la care a participat și încă participă tot personalul medical, de la brancardieri și infirmiere până la medici primari.

Imagine preluată din galeria personală

E.C.: Care a fost cel mai dificil moment prin care ați trecut de când a început pandemia?

Au fost multe momente dificile însa, pentru mine, cel mai dificil a fost sa fac față intervențiilor chirurgicale de urgență, la pacienți cu risc vital, îmbracată în combinezon, cu 2 măști, cu ochelari, cu viziera, 2 perechi de mănuși, într-un spațiu neventilat, pentru că așa este protocolul COVID.

În aceste condiții este greu să respiri, transpiri abundent și câmpul vizual este diminuat. A fost nevoie să trec un prag psihologic pentru a-mi învinge teama de a nu lua boala, pentru a putea respira și pentru a-mi coordona mișcările.

Imagine preluată din galeria personală

E.C.: Cum considerați că este sistemul medical din România? Ce poate fi îmbunătățit din perspectiva unui medic rezident?

Sistemul medical din România mai are multe de învățat. Trebuie să schimbăm, în primul rând, mentalitățile medicilor și pacienților, deopotrivă. Din punctul meu de vedere, trebuie investit în programe de educație medicală adresate întregii populații, trebuie investit în resursa umană din sistem, mai ales în medicii rezidenți și trebuie investit masiv în spitale. Cred că medicii rezidenți au nevoie să fie susținuți financiar pentru a avea acces la baze de date științifice și pentru a participa la cursuri de perfecționare în centre de excelență.

E.C.: Ce părere aveți despre reglementările guvernului din această perioadă?

Cred că măsurile luate de guvern referitoare la purtarea măștii de protecție pentru populația generală și regulile de distanțare socială au fost optime. Din păcate sunt persoane care neagă existența virusului, distribuie mesaje fără fundament medical și care fac, practic, ca efortul medicilor să fie mult mai mare, uneori chiar în zadar.

S-au simțit eforturile de dotare a spitalelor cu aparatură medicală, însă există, în continuare, un deficit de personal medical specializat.

E.C.: Aveți un mesaj pentru oamenii care neagă existența virusului?

Cred că cei care neagă existența virusului și urmările acestuia sunt inconștienți. Ei susțin că nu sunt manipulați fără să țină cont de faptul că ceea ce afirmă nu are vreun fundament medical. Cum toată lumea din România se pricepe la politică, mai nou se pricepe și la medicină.

Mesajul meu este: aveți încredere în medici, vor doar să facă bine, ajutați-i!

E.C.: Ați interacționat cu oameni care au noul coronavirus?

În mod direct, nu. Însă, au fost cazuri de pacienți confirmati COVID-19 pe secția de ORL unde lucrez, aceștia fiind preluați de spitalele COVID de linia 1. Totuși, trebuie mentionat faptul că pacienții pe care i-am consultat la camera de gardă au fost potențiali infectați, mai ales în contextul transmiterii comunitare. Mai mult decât atât, specialitatea ORL este cu risc înalt având în vedere că examenul clinic al pacientului presupune examinarea directă a nasului și gâtului.

E.C.: Alte momente pe care le considerați semnificative pentru subiect și dacă vreți să le împărtășiți.

Faptul că lucrez într-un spital, într-o specialitate la risc și există oricând posibilitatea de a mă infectă, deși mă protejez așa cum trebuie, este foarte dificil să aleg momentul în care să îmi vizitez familia.

Există tendința de a mă izola și de a nu intră în contact cu rude sau prieteni din teama de a nu îi infectă, în cazul în care sunt asimptomatică. Nu mi-am mai văzut familia de mai bine de 3 luni și asta mă face să mă simt alienată. Este alegerea mea, dar știu că cel mai bine este să îi protejez.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Tortura protestatarilor la Minsk continuă. Află reacția lui Lukașenko.

Cel puţin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate...

Leave your comment