Industria HoReCa în pragul colapsului

0 Comment
44 Views

Comitetul pentru Situații de Urgență din București a anunțat o serie de restricții după creșterea vertiginoasă a numărului de infectări cu COVID-19, iar printre măsuri se află și închiderea restaurantelor și cafenelelor în interior. Singura excepție fiind reprezentată de hoteluri “care vor putea să păstreze restaurantele deschise în interior pentru clienți“, declara prefectul capitalei.

Măsura a venit ca o lovitură pentru reprezentanții industriei HoReCa, mai ales în contextul actual, când terasele nu mai reprezintă o alternativă pentru clienți, prefectul Bucureștiului anunțând că “Angajații din HORECA și industria de spectacole vor fi sprijiniți prin măsuri ce vor fi adoptate prin OUG.

Reprezentanții industriei au solicitat ridicarea restricțiilor impuse de autorități, atrăgând atenția că aceste măsuri aplicate unui sector oricum foarte afectat poate duce la pierderea locurilor de muncă pentru mai bine de 100.000 de angajați.

“ Industria în care activez de mai bine de 20 de ani este cea mai afectată la noi în țară. Măsurile au fost luate haotic din punctul meu de vedere, la noi nu s-a gândit nimeni, iar măsurile de ajutor economic întârzie să apară. Eu unul am realizat cu părere de rău că este mult mai ușor să atrag investiții din afară decât de aici de la noi, în ciuda faptului că am fost un antreprenor activ și serios pentru această industrie. Nu știu cum vom putea supraviețui, pentru că noi nu știm ce va fi mâine, cifra de afaceri a societății mele a scăzut cu 50% față de anul trecut și cu toate astea am refuzat să reduc numărul angajaților. Am înțele, nu se gândește nimeni la afacerile care au susținut industria HoReCa atâta timp, dar la oamenii angajați de aceste societăți? Sunt sute de mii, ei din ce vor trăi? “ declară un antreprenor din HoReCa

Premierul Ludovic Orban s-a întânlit cu reprezentanții industriei HoReCa la Palatul Victoria

Premierul a dat asigurări că Guvernul va plăti șomajul ethnic pentru angajați pe tot parcursul perioadei în care activitatea va fi suspendată și că vor fi luate măsuri suplimentare pentru sprijinirea antreprenorilor.

În același timp, o gură de aer vine și din partea Uniunii Europene, prin programul de relansare economică, companiile afecate de virusul Covid19 vor putea obține din aceste granturi, un sprijin important, pentru susținerea afacerilor:

–           150.000 de euro pentru capital de lucru;

–           200.000 de euro pentru investiții.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment