Incendiul de la Piatra Neamț, un dezastru anunțat

0 Comment
56 Views

Au trecut 10 ani de la incendiul care a mistuit Maternitatea Giulești din Capitală, când 6 bebeluși au pierit și 5 au supraviețuit în ciuda rănilor grave, focul pornind de la o instalație electrică improvizată care a cedat.

Acum mai puțin de o luna, pe 30 octombrie, am comemorat 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv când 64 de persoane au fost arse de vii.

Cu toate astea, ce s-a schimbat?

Incendiul de la Piatra Neamț ne demonstrează din nou că incompetența, corupția și indiferența conduc către evenimente tragice, și cu toate astea, cine este de vină?

În ciuda faptului că au fost schimbați 8 manageri de spital doar în ultimul an, condițiile sunt jalnice, și cu toate că au existat investiții de zeci de milioane de euro, realitatea este una sumbra. Spitalul nu avea aviz împotriva incendiilor, iar cârpiturile făcute de cei care s-au perindat pe la conducerea spitalului au condus la dezastrul de sâmbăta seară.

Rezultatele oamenilor din conducerea spitalului sunt traduse în numărul victimelor. Nu mai puțin de zece pacienţi au murit în urma incendiului care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, sunt în stare gravă. Doctorul a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, iar cei șase pacienți COVID care se aflau în terapie intensivă au ajuns la spitalul mobil de la Lețcani, din Iași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tataru a declarat luni că starea de sănătate a medicului Ioan Catalin Danciu, care a încercat de unul singur să scoată bolnavii de la Spitalul din Piatra Neamț, este stabilă.

„A ajuns ieri în jurul orei 12. S-a efectuat o procedură de dializă, s-a efectuat echilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Sunt critice cele trei zile. Este o procedură de protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi, ținem legătura”, a spus ministrul.

Medicul de la Piatra Neamț transferat în Belgia are arsuri de gradul 2 și 3 pe 70-75% din suprafața corpului.

„El primele intervenții le-a suferit la Floreasca. S-a făcut și o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamț evaluarea era de 40% arsuri de 1,2,3 și 4, la Floreasca evaluarea era de 70-75% arsuri de gradul 2 și 3”, a mai spus ministrul Sănătății.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Leave your comment