Incendiu la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Cinci pacienți au murit, 4 saloane au fost distruse și pest 100 de pacienți au fost evacuați

0 Comment
55 Views

Încă un spital a ars, este știrea care ne îngrozește, deoare este un scenariu care se repetă din ce în ce mai des. Ceea ce credeam că este doar un caz izolat acum căteva luni când ardea spitalul de la Piatra Neamț unde nu mai puțin de 10 oameni și-au pierdut viața, acum pare un eveniment care se poate repeta în orice moment, într-un sistem suprasolicitat care de aproape un an rezistă în mod suprinzător având în vedere dezinteresul decidenților politici față de acest sector din ultimii 30 de ani.

În această dimineață scenariul de la Piatra Neamț s-a repetat, iar în jurul orei 05:00, la parterul Institutului Matei Balș din București, focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe. Trei persoane bolnave au murit carbonizate, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare nu au dat rezultate. La câteva ore de la evenimentul îngrozitor o a cincea victimă a fost găsită fără suflare, carbonizată în baie. În același timp nu mai puțin de 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală.  Clădirea care a ars a fost construită în anul 1953, fiind modernizată de-a lungul timpului. Coform declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în luna noiembrie a anului trecut.

La puțin timp după tragedie Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că ia în calcul două piste pentru cauza tragediei. “A fost un incendiu violent, dar nu știm care a fost cauza. Sunt 4 pacienți la ATI Matei Balș, ceilalți au fost transferați la alte spitale (…) Sunt 2 piste: o problem punctuală, o greseală individual, datoria noastră este să ne uităm la greșelile de sistem. Aștept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”.

În același timp, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul “Matei Balș”

Tragedia de la Matei Balș a adus în centrul atenției și alte nereguli precum lipsa căldurii în saloanele unde sunt îngrijiți bolnavii. Cu toate că prefectul Traian Berbeceanu a declarat că “Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire”, fiica unei victime a declarat că a rugat personalul medical pentru a-i putea aduce o aerotermă mamei sale. “Da, i-am dus o aerotermă săptămâna trecută, miercuri. Era frig, iar mama mea nu se putea scula din pat. Mama mea mi-a spus că este frig și am cerut permisiunea pentru a-i aduce o aerotermă” a spus femeia jurnașiștilor.

Cu ce rămânem după această tragedie? Cu promisiuni că se vor lua măsuri, că se vor face verificări în toate spitalele și cu speranța ca o astfel de tragedie nu se va mai repeta. Din păcate autoritățile nu au înteles după tragedia de la Piatra Neamț că presiunea pusă pe sistemul medical e una uriașă, și probabil lucrurile nu se vor îndrepta nici după incidentul soldat cu 5 morți din această dimineață.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Fostul prim-ministru, Dacian Cioloș, este revoltat după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț

Dacian Cioloș transmite condoleanțe familiilor celor 10 persoane aflate la...

Leave your comment