Înainte se gândea să se ofere drept cobai pentru vaccinurile Covid, acum nu mai e sigură de asta

0 Comment
235 Views

O femeie din Statele Unite ale Americii s-a oferit în mod voluntar, încă din luna mai 2020, ca și cobai pentru testele privind eficiența viitoarelor vaccinuri anti-coronavirus (Covid-19).

A făcut acest gest deoarece a dorit încă din luna mai să ajute umanitatea riscându-și propria viață. Însă, ceea ce pare, un gest extrem pentru alții, sau un sacrificiu inutil, ea a considerat că va face un bine populației din lumea întreagă, un gest demn de remarcat, mai ales că aceasta nu urmărea să facă din „big pharma” o corporație mult mai bogată, ori să creeze un vaccin doar pentru americani.

Femeia povestește că încă din luna mai, a luat această decizie tocmai pentru a aduce cât mai repede posibil un vaccin aprobat și sigur care să fie disponibil la nivel mondial, luând această decizie ca pe o ”provocare”. Americanca a declarat că nu este singura care a luat în considerare acest gest extrem, ci sunt alți 37 de mii de cetățeni din peste 160 de țări ce se vor oferi voluntari prin 1 Day Sooner, o societate de avocatură non-profit ce îi va susține pe viitorii voluntari în această decizie.

De asemenea, aceasta spune că, riscul este real și nesigur, însă s-a simțit oarecum ”obligată” din punct de vedere etic, să-și riște sănătatea sau chiar viața pentru a-i salva pe alți oameni.

Cu toate acestea, în ultimele zile, până în momentul de față, aceasta nu mai este prea sigură de decizia luată în luna mai. Americanca nu vrea ca marii corporatiști farmaceutici să profite de pe imaginea sa, ori de pe urma vaccinului, sau a viitorilor clienți, tocmai pentru a-și crește ei profiturile. Ori mai există posibilitatea ca farmaciștii să ia decizia de a produce acest vaccin anti-Covid-19 doar pentru cetățenii Statelor Unite.

Această îndoială a avut-o încă de când reprezentanții Casei Albe au luat decizia de a nu coopera cu Organizația Națiunilor Unite (ONU/UN), sau Organizația Mondială a Sănătății (OMS/WHO) în asociere cu Covax, o acțiune interstatală comună de a asigura faptul cum că dacă un nou vaccin sigur, care respectă toate standardele, va fi descoperit, acesta ar trebui să fie făcut disponibil la nivel mondial.

Femeia declară că nu poate vorbi în numele altor voluntari ce s-au oferit pentru viitoarele teste, dar crede că și ei au aceleași îndoieli.

La final ne precizează faptul că nu se va mai oferi ca și voluntară în scenariul în care vaccinul nu va fi făcut, în mod sigur, disponibil și accesibil oricărei persoane sau societăți din întreaga lume.

Sursa: TheGuardian.com

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/sep/17/covid-vaccine-trial-coronavirus
Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Leave your comment