Înainte de coronavirus, infecțiile respiratorii cauzau de două ori mai multe decese. Sunt corecte datele comunicate de Guvern privind Covid-19?

0 Comment
239 Views

În România au fost înregistrate 631 de decese cauzate de Coronavirus în perioada 23 martie – 27 aprilie 2020 (37 de zile) → media este de 17 decese/zi.

Anuarele statistice ale României arată că în perioada 2010-2016 au decedat, în medie, 700 de oameni/zi, din care:

  • 7 decese/zi din cauza bolilor infecțioase și parazitare (inclusiv tuberculoză)
  • 3 decese/zi din cauza de tuberculoză
  • 37 decese/zi din cauza bolilor aparatului respirator

→concluzia APADOR-CH: „Media de 17 decese/zi in caz de covid-19 este situată la jumătatea mediei zilnice a deceselor cauzate, în perioada 2010-2016, de afecţiuni ale aparatului respirator (37 decese/zi) şi de 2.5 ori mai mare decât media zilnică a deceselor cauzate, în perioada 2010-2016, de boli infecţioase şi parazitare, inclusiv tuberculoza (7 decese/zi)”.

APADOR-CH este o asociație pentru drepturile omului,  care contestă corectitudinea datelor comunicate de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus. Aceasta își ridică următoarele întrebări: „Chiar aşa de bine stăm statistic, pe vreme de Covid-19, încât atunci când nu este pandemie de Covid-19 se moare de boli ale aparatului respirator de 2 ori mai mult decât se moare de Covid-19? Au fost testate toate persoanele decedate în perioada 23 martie – 27 aprilie 2020, pentru a se putea stabili cine era sau nu infectat cu Covid-19? Cum s-a procedat practic pentru ca Guvernul să poată comunica, zilnic aproape, că X este numărul decedaţilor infectaţi cu covid-19?”.

Dacă aceste date sunt reale, numărul mic de decese se datorează măsurilor ferme de prevenție pe care autoritățile le-au adoptat și  efortului depus de medici. Până la descopeirea unui vaccin sau a unui tratament sigur, prevenția rămâne cea mai bună. În consecință, e foarte important ca distanțarea socială să fie respectată în continuare, chiar și după relaxarea restricțiilor.

„Ar fi păcat ca, prin măsuri dictate de raţiuni politice şi electorale, în loc de argumente ştiinţifice, eforturile şi sacrificiile medicilor să fie compromise, iar rata deceselor celor infectaţi cu Covid-19 să crească substanţial în perioada următoare”, susține asociația.

Ana-Maria Tabarac

Editor Facemspitale.ro

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment